107

Pij piwo z sensem i wspieraj bieszczadzką przyrodę

Andrzej Czech, 17.11.2016



Piwo Ursa Bieszczadzcy Mocarze to innowacyjny efekt współpracy Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior ze znanym fotografem Mateuszem Matysiakiem. Dochód ze sprzedaży wspiera ochronę wspaniałych dzikich zwierząt w miejscu, gdzie jest ich dom.

Unikalny styl i smak

Bieszczadzcy Mocarze to mocne i złożone piwo o delikatnym słodowo-biszkoptowym aromacie i smaku dopełnionym subtelnymi nutami pomarańczy, cytryn i cynamonu. Półwytrawny finisz z lekką, przyprawową goryczką sprawia, że piwo jest doskonale zbalansowane i świetnie pijalne, a do tego przyjemnie rozgrzewające. Do warzenia piwa, oprócz kilku rodzajów słodów, specjalnie dobranych odmian chmielu oraz belgijskich drożdży, użyto skórki słodkiej pomarańczy, skórki cytryny i kory cynamonu, co świetnie współgra z nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia.


Piwo z wizją i misją

Na pięciu różnych kolejnych etykietach Ursa Bieszczadzcy Mocarze wykorzystano pięć mistrzowskich zdjęć Mateusza Matysiaka, miłośnika Bieszczadów, przyrodnika, fotografa i filmowca. W październiku 2016 ukazał się szeroko komentowany "najpiękniejszy kalendarz Bieszczadów" jego autorstwa. Pięć zdjęć z kalendarza reprezentujących Wielką Piątkę (niedźwiedź, wilk, ryś, orzeł przedni i puszczyk uralski) znajdzie się na kolejnych partiach piwa. Dochód ze sprzedaży piwa wspiera ochronę dzikich zwierząt w miejscu, gdzie jest ich dom – w Bieszczadach. Zostanie przekazany m.in na cele dzierżawy terenów kluczowych dla zwierząt, pomoc prawną oraz pokojowe współistnienie z ludźmi. W tym celu nawiązano współpracę z Ośrodkiem Rehabilitacji Zwierząt Chronionych w Przemyślu, który wsławił się wieloma inicjatywami ratującymi zwierzęta z opresji.

Oto relacja Mateusza Matysiaka, autora niesamowitego zdjęcia niedźwiedzicy z pierwszej etykiety Bieszczadzkich Mocarzy i tytułowej strony kalendarza Bieszczadzcy Mocarze:

"Widziałem świeżą ranę na głowie, gdy miała wyszarpany plaster mięsa do kości, zmartwiłem się, bo całą głowę miała we krwi, po paru dniach było już wszystko pięknie zasklepione, a po paru tygodniach zabliźnione. Pamiątka jednak została na zawsze... Wtedy nazwałem ją "Blizna". To najbardziej bojowa z tegorocznych matek, prowadzi dwójkę młodych. Mimo, że nie jest największa jest najbardziej waleczna, nieustannie broni swoich młodych jak lwica, także na żerowiskach, stara się odganiać inne matki, większe również, by więcej żeru wywalczyć dla swoich pociech. Na czole znad prawego oka widać bliznę po życiowej walce z samcem, przed którym broniła swoich młodych. Jak wiesz niedźwiedzice muszą przeganiać samce w trakcie prowadzenia misiaków, z kolei samce próbują w okresie rui (maj-czerwiec) przegonić (zlikwidować) przychówek, by wywołać w Pani misiowej ruję i sprowokować miłość. "Blizna" ze swoją dwójką maluchów często poruszała się wraz z inną niedźwiedzicą z trójką młodych, oczywiście trzymały do siebie dystans i miały wzajemny respekt, co nie przeszkadzało im, by w razie zagrożenia wspólnie się bronić i obstawiać brunatne przedszkole. A bywało, że musiały odganiać watahę wilków, która próbowała dobrać się do maluchów, ale to już inna historia..."



Specjalne piwo w specjalnych skrzynkach

Bieszczadzkich Mocarzy będzie można kupić w skrzynkach zrobionych z zużytych palet, na których transportowany jest słód i butelki przybywające do Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa. Dzięki temu drewno wraca do obrotu i znajduje nowe zastosowanie, a bieszczadzkie drzewa rosną tam, gdzie jest ich miejsce.

Coś dla ciała

Piwo będzie pasować do bogatych i pełnych potraw z grilla, pieczonych i smażonych, frytek, pikantnych zapiekanek oraz tłustych, gęstych serów typu brie. Świetnie komponuje się z tartą cytrynową, keksem lub sernikiem. Zostało uwarzone w stylu Belgian Blond Ale, ekstrakt 16,5% wag., alkohol 7% obj. Jest niepasteryzowane i niefiltrowane. Do nabycia w browarze Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior w Uhercach Mineralnych, pubie i sklepie Ursa Maior w Krakowie, sklepie internetowym oraz dobrych restauracjach i sklepach w Bieszczadach.


Kategoria: Centrum Ursa Maior


blog comments powered by Disqus

       
  Instagram    


Newsletter


O blogu

Centrum Ursa Maior

Budynek Centrum Ursa Maior powstał w Uhercach Mineralnych przy głównej drodze prowadzącej w Wysokie Bieszczady oraz w kierunku przejścia granicznego w Krościenku. Przestrzeń ponad 5000 metrów sześciennych zajęła trójpoziomowa sala koncertowa Ursa Hall, sklep z produktami regionalnymi i informacją turystyczną oraz Bieszczadzka Wytwórnia Piwa. Cały obiekt wykorzystuje energię odnawialną i inne innowacyjne rozwiązania. Część zysku będzie inwestowana w lokalne przedsięwzięcia, skupiające się na ochronie i promocji walorów Bieszczad.


Na tym blogu będziemy informować Was na bieżąco o aktualnych inicjatywach prowadzonych przez Centrum Ursa Maior.


Klienci o nas

  • Paweł Sroczyński: Piłem! Ursa zwróciła mi świat piwa, myślałem, że wszystkie to sikacze, a tu takie bogactwo ! Dzięku Ursa. Polecam wszystkim! / Facebook
  • Andrzej Rozmaryn: Świetne miejsce i przemiła obsługa. Wrócimy w sezonie :-) I mam mój wymarzony kufel ♥ / Facebook
  • magdamaj: Dla wszystkich którzy cenią dobre smaki i lokalny koloryt polecam browar Ursa Maior - nam najbardziej smakowały piwka: Pantokrator Rosa Megaloman.Można nabyć również lokalne wyroby - suszone jabłka, maliny i inne pyszności. Zdrowe, niepasteryzowane, wyborne. / TripAdvisor
  • Agazgaga: Polecamy zajrzeć wszystkim odwiedzającym tamten region. Można obejrzeć browar od środka;) Napić się dobrego piwa, skosztować niepowtarzalnej czekolady i zaopatrzyć się np. w miód albo suszone owoce bez chemii;) Wnętrze zrobione z pomysłem i fajne miejsce spotkań kulturalnych. / TripAdvisor
  • moaboar: Rewelacyjny lokalny browar, sklep i pub w nowoczesnym minimalistycznym stylu. W ofercie sporo rożnych piw na bazie rożnych drożdży i w kilu stylach piwowarskich. Bardzo smaczne piwa i super klimat. / TripAdvisor
  • ketiw2015: Połączenie browaru z domen aukcyjnym oraz miejscem wystawowym.Bardzo nietypowe klimatyczne miejsce, można obejrzeć produkcję piwa,kupić piwo w nietypowych butelkach oraz wystawę obrazów.Piwo warzone według nowych receptur. / TripAdvisor
  • Karolina Lubikowska: Najlepsze piweczko jakie piłam :) mój faworyt Rozbawiony :D ilekroć jestem w Bieszczadach, zawsze się zaopatruję w mały zapasik :) szczerze polecam każdemu ! / Facebook
  • Andrzej Bałajewicz: Warto wstąpić i spróbować bieszczadzkiego browaru. Każdy powinien znaleźć coś pod swój smak. / Facebook
  • Monika Strokol: Miejsce w Biesczczadach, w ktorym mozna spotkach interesujacych ludzi, napic sie swietnego piwa i zobaczyc kultowy film!! / Facebook
  • Piotr Szepetowski: Super Wytwórnia z dużą ilością rodzajów piwa URSA w różnych stylach piwnych. / Facebook
  • Михаил Рудык: Piwo pyszniutkie jak schabowy mamusi :) polecam #wSzOKU / Facebook
  • Arkadiusz Zawiliński: Świetna inicjatywa! / Facebook
  • Miroslaw Bieniecki: Strona jak strona, ale piwo fantastyczne! Szczególnie Rzeźnik! / Facebook
  • Jakub Guła: Pyszne piwo i bernolnięci ;) / Facebook
  • Michał Dyrda: Smaczne i urozmaicone. / Facebook
  • Mateusz Loc: Najlepszy sklep internetowy z jakim kiedykolwiek współpracowałem, kontakt rewelacyjny telefoniczny jak i mailowy (odpowiedź na mail dosłownie po 5 minutach). Dostawa mega szybka, moje zamówienie dotarło w czasie krótszym niż 24h. / Facebook
  • Stanley Pikul: Kochani z Ursa Maior w Uhercach Min. macie wspaniałe piwo - dla prawdziwych degustatorów - smaczne i niespotykanego aromatu!!! / Facebook
  • Michal P.: Nie dosyć że serwują wspaniale piwa (nie wspominając o ostatnim atrakcyjnym trunku - Wataha), to przy okazji można się dowiedzieć wszystko o okolicach od wspaniałego współwłaściciela tego małego, prześlicznego browaru. / TripAdvisor
  • Joanna P.: Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior miejsce z duszą piwowarską, artystyczną, przyjacielską... świetne miejsce, fajni ludzie. Kto był ten wie, kto nie był niech żałuje i pojedzie jak najszybciej, wtedy zrozumie. :) Gorąco polecam!!! / TripAdvisor
  • Katarzyna B.: Zacne trunki z bieszczadzkiego browaru, towarzyszyły mi podczas pokonywania odcinka GSB w Bieszczadach. Musiałam odwiedzić dom rodzinny skąd pochodzą - Ursa Maior :) Miejsce wyborne! Polecam! / TripAdvisor
  • Mateusz Matysiak: Jedyne takie miejsce. U bieszczadzkich bram. Zanim dotrzesz w góry koniecznie przystań i zaopatrz się w kilka smaków. Wyjeżdżając zaopatrz najbliższych w ich domach:) / Facebook
  • Monika Strokol: Miejsce w Biesczczadach, w ktorym mozna spotkach interesujacych ludzi, napic sie swietnego piwa i zobaczyc kultowy film!! / Facebook
  • Kasia Lewandowska: Piwo z najwyższej półki o niepowtarzalnym smaku, wyjątkowa atmosfera. To jest miejsce, do którego zawsze chętnie się wraca :) / Facebook
  • Arek Cecha: Niebanalne smaki, które współtworzą bieszczadzki klimat. / Facebook
  • Paweł Sroczyński: Piłem! Ursa zwróciła mi świat piwa, myślałem, że wszystkie to sikacze, a tu takie bogactwo! Dzięku Ursa. Polecam wszystkim! / Facebook
  • Marek Czekalski: Dzięki dla Piwowarów z URSY, za przekazanie organizmów, których zapach jest intensywniejszy od syntetycznych , narkotycznych polepszaczy z fabryk własności korporacji. / Facebook
  • Karolina Lubikowska: Najlepsze piweczko jakie piłam :) mój faworyt Rozbawiony :D ilekroć jestem w Bieszczadach, zawsze się zaopatruję w mały zapasik :) szczerze polecam każdemu ! / Facebook
  • Andrzej Rozmaryn: Świetne miejsce i przemiła obsługa. Wrócimy w sezonie :) I mam mój wymarzony kufel ♥ / Facebook
  • Ola Sklorz: Pyszne piwo, pięknie zaprojektowane i zaaranżowane miejsce oraz ciepła atmosfera w taki mroźny dzień! Na pewno zawitam ponownie w lecie. Do zobaczenia! / Facebook
  • Lukasz Michaluk: Wracam do Was jeszcze tego lata po zestaw Megalomana / Facebook
  • Em Woo: Piwa warte swojej ceny. Dwa dni temu byłem, 20 piw zakupiłem. Pani Agnieszka osobiście zapakowała piwka :-) przed powrotem do domu zawitam jeszcze raz:-) polecam każdemu kto ceni dobre piwo. Wataha na Bukowym Berdzie smakowała wyśmienicie. Jutro będzie pity Rzeźnik w Beniowej. / Facebook