Jeszcze nie wiesz dlaczego piwo jest ciekawszą propozycją do potraw niż wino? Zachęcam zatem do spędzenia Świąt w towarzystwie 9 gwiazd z wozu Wielkiej Niedźwiedzicy. Siedem różnych piw, które można dopasować do każdej świątecznej potrawy.


Gratka to dla mnie nie byle jaka uwarzyć jednorazowo 500 litrów piwa. Taką możliwość otrzymałam w nagrodę za zwycięstwo w II Międzynarodowym Konkursie Piw Domowych Biela Vrana 2013.


59

Trzy piwa i cztery wege-smakołyki

Agnieszka Łopata, 28.03.2013

Już dawno opadł kurz po pierwszej, drugiej i trzeciej, Agi i Tomka bitwie na smaki. Dania przygotowywane są zawsze do konkretnego piwa, tak aby piwo i jedzenie dobrze do siebie pasowały.


Za parę dni tłusty czwartek. Kolejki ustawią się po pączki, a ja zachęcam do zrobienia własnych, pysznych, puszystych, z prawdziwą różą, a nie marmoladą z puszki, nadziewanych, a nie szprycowanych.


57

Pierwszą bitwę na smaki wygrały warzywa!

Agnieszka Łopata, 1.02.2013

Wszystkich, którzy nie śledzą na bieżąco projektu "Piwo i jedzenie, czyli Agi i Tomka bitwa na smaki", z przyjemnością informuję, że pierwszą bitwę na smaki wygrała potrawa wegetariańska stworzona w Kuchni Piwowarki Agi.


56

Blog Roku 2012 – głosuj na Piwowarkę Agę!

Agnieszka Łopata, 25.01.2013

Od wczoraj tzn. od 24 stycznia 2013 r. można już głosować na mój blog w konkursie Blog Roku 2012. Blog jest zgłoszony w kategorii "Zdrowie i Kulinaria".


55

Kuchnia Piwowarki Agi w bitwie na smaki!

Agnieszka Łopata, 17.01.2013

Propagowanie kultury piwa, łączenie piwa z jedzeniem, przemycanie potraw wegetariańskich do świata mięsożerców, no i oczywiście dobra zabawa, to cele wspólnego projektu piwowarów – Agi i Tomka.


Jutro sylwester. Tych, którzy spędzają go w domowych pieleszach zapraszam do zrobienia prostej i pysznej przekąski do piwa – sajgonek.


53

Trzy piwa belgijskie i jedna sóweczka

Agnieszka Łopata, 26.12.2012

Jeśli chodzi o świąteczne wypieki, to jestem tradycjonalistką. Do degustacji z piwem wybrałam trzy różniące się od siebie ciasta – sernik, makowiec i sękacz. Piwa do nich też wybrałam różne.


52

Affligem Tripel i ananas orientalnie

Agnieszka Łopata, 16.12.2012

Tak się jakoś złożyło ostatnio, że los obdarował mnie ananasami. A że za oknem zimno i biało, to dlaczego nie wprowadzić trochę karaibskiego klimatu? Zapraszam na ananasową potrawkę z ryżem.


51

Piwo i jedzenie pod ceglanym sklepieniem

Agnieszka Łopata, 19.11.2012

W ubiegłą niedzielę w ustrzyckiej kawiarni Piwniczka odbyła się degustacja piw domowych mojego autorstwa. Degustacji towarzyszyło pyszne jedzenie przygotowane i podane przez Agnieszkę, gospodynię Piwniczki.


Wczoraj wszyscy piwowarzy i piwosze świętowali Międzynarodowy Dzień Stoutu. Ja z tej okazji zrobiłam coś ze stoutem i do stoutu – beeramisu. O rety, jakie to dobre!


49

Odżywczy milk stout i dietetyczna szarlotka

Agnieszka Łopata, 23.10.2012

Nie ma nic lepszego z jesiennych jabłuszek jak szarlotka. Jednak dziś nie będzie to typowa szarlotka, ale jabłka zapiekane z komosą ryżową. Do tego pyszna kawka albo lepiej kieliszeczek sweet stoutu.


48

Hudel z Lutowisk i piwo prusaka

Agnieszka Łopata, 27.09.2012

W moim ogródku drugi rzut rzodkiewek – pięknych, soczystych, czerwonych. Dziś proponuję więc hudel z Lutowisk – bieszczadzką, ziemniaczano-rzodkiewkową sałatkę. Do popicia hudela wybrałam piwo w stylu brown porter.


47

Jajka po benedyktyńsku i hefe-weizen

Agnieszka Łopata, 18.09.2012

Pozostanę jeszcze chwilę w letnich, ciepłych klimatach. Dla wielbicieli piwa pszenicznego w stylu hefe-weizen polecam szybkie, proste danie, które świetnie pasuje właśnie do takiego piwa.


W ostatnim numerze Bieszczadnika jest bardzo ciekawy artykuł o babce lancetowatej i jej cudownych właściwościach. Autor wspomina, że taką babkę można przyrządzać w cieście, więc do dzieła!


45

Hefe-weizen i summer-pizza

Agnieszka Łopata, 12.08.2012

Właśnie ukazał się letni numer magazynu "Piwowar", a w nim mój artykuł pt. "Hefe-weizen – piwo o smaku lata". Znalazł się tam przepis na pyszną pizzę, którym chcę się podzielić z czytelnikami mojego bloga. Będzie to delikatna pizza z grillowaną cukinią, karmelizowanymi cebulkami i bryndzą.


starsze wpisy

       
  Instagram    


Newsletter


O blogu

Kuchnia piwowarki Agi

Lubię warzyć piwo i lubię gotować. Lubię pić piwo w ładnych kieliszkach i jeść ładnie podane potrawy. Lubię też fotografować. Tak więc będę gotować pyszne, wegetariańskie potrawy, wybierać do nich najlepiej pasujące piwo z mojej piwniczki, fotografować, degustować i opisywać wrażenia.

Innym powodem założenia tego bloga jest to, że nie lubię wizerunku piwa, który jest nam powszechnie serwowany. Duży, ciężki kufel, który ciężko jest podnieść, przy stole biesiadnym rubaszni, czerwonolicy, wąsaci panowie z dużymi brzuchami, na stołach golonka i kiełbasa. Do tego blond kelnerki z wielkim biustem wylewającym się z dekoltu.

Chciałabym pokazać, że piwo jest napojem równie eleganckim jak wino. Różnorodność stylów piwa sprawia, że zawsze znajdziemy taki, który będzie pasował do naszego dania, niezależnie czy jest to lekka sałatka czy słodki deser.

Z góry uprzedzam, że wszystkie przygotowane przeze mnie potrawy będą jarskie, ponieważ od 12 lat jestem wegetarianką.

Kontakt do mnie:

Klienci o nas

  • Paweł Sroczyński: Piłem! Ursa zwróciła mi świat piwa, myślałem, że wszystkie to sikacze, a tu takie bogactwo ! Dzięku Ursa. Polecam wszystkim! / Facebook
  • Andrzej Rozmaryn: Świetne miejsce i przemiła obsługa. Wrócimy w sezonie :-) I mam mój wymarzony kufel ♥ / Facebook
  • magdamaj: Dla wszystkich którzy cenią dobre smaki i lokalny koloryt polecam browar Ursa Maior - nam najbardziej smakowały piwka: Pantokrator Rosa Megaloman.Można nabyć również lokalne wyroby - suszone jabłka, maliny i inne pyszności. Zdrowe, niepasteryzowane, wyborne. / TripAdvisor
  • Agazgaga: Polecamy zajrzeć wszystkim odwiedzającym tamten region. Można obejrzeć browar od środka;) Napić się dobrego piwa, skosztować niepowtarzalnej czekolady i zaopatrzyć się np. w miód albo suszone owoce bez chemii;) Wnętrze zrobione z pomysłem i fajne miejsce spotkań kulturalnych. / TripAdvisor
  • moaboar: Rewelacyjny lokalny browar, sklep i pub w nowoczesnym minimalistycznym stylu. W ofercie sporo rożnych piw na bazie rożnych drożdży i w kilu stylach piwowarskich. Bardzo smaczne piwa i super klimat. / TripAdvisor
  • ketiw2015: Połączenie browaru z domen aukcyjnym oraz miejscem wystawowym.Bardzo nietypowe klimatyczne miejsce, można obejrzeć produkcję piwa,kupić piwo w nietypowych butelkach oraz wystawę obrazów.Piwo warzone według nowych receptur. / TripAdvisor
  • Karolina Lubikowska: Najlepsze piweczko jakie piłam :) mój faworyt Rozbawiony :D ilekroć jestem w Bieszczadach, zawsze się zaopatruję w mały zapasik :) szczerze polecam każdemu ! / Facebook
  • Andrzej Bałajewicz: Warto wstąpić i spróbować bieszczadzkiego browaru. Każdy powinien znaleźć coś pod swój smak. / Facebook
  • Monika Strokol: Miejsce w Biesczczadach, w ktorym mozna spotkach interesujacych ludzi, napic sie swietnego piwa i zobaczyc kultowy film!! / Facebook
  • Piotr Szepetowski: Super Wytwórnia z dużą ilością rodzajów piwa URSA w różnych stylach piwnych. / Facebook
  • Михаил Рудык: Piwo pyszniutkie jak schabowy mamusi :) polecam #wSzOKU / Facebook
  • Arkadiusz Zawiliński: Świetna inicjatywa! / Facebook
  • Miroslaw Bieniecki: Strona jak strona, ale piwo fantastyczne! Szczególnie Rzeźnik! / Facebook
  • Jakub Guła: Pyszne piwo i bernolnięci ;) / Facebook
  • Michał Dyrda: Smaczne i urozmaicone. / Facebook
  • Mateusz Loc: Najlepszy sklep internetowy z jakim kiedykolwiek współpracowałem, kontakt rewelacyjny telefoniczny jak i mailowy (odpowiedź na mail dosłownie po 5 minutach). Dostawa mega szybka, moje zamówienie dotarło w czasie krótszym niż 24h. / Facebook
  • Stanley Pikul: Kochani z Ursa Maior w Uhercach Min. macie wspaniałe piwo - dla prawdziwych degustatorów - smaczne i niespotykanego aromatu!!! / Facebook
  • Michal P.: Nie dosyć że serwują wspaniale piwa (nie wspominając o ostatnim atrakcyjnym trunku - Wataha), to przy okazji można się dowiedzieć wszystko o okolicach od wspaniałego współwłaściciela tego małego, prześlicznego browaru. / TripAdvisor
  • Joanna P.: Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior miejsce z duszą piwowarską, artystyczną, przyjacielską... świetne miejsce, fajni ludzie. Kto był ten wie, kto nie był niech żałuje i pojedzie jak najszybciej, wtedy zrozumie. :) Gorąco polecam!!! / TripAdvisor
  • Katarzyna B.: Zacne trunki z bieszczadzkiego browaru, towarzyszyły mi podczas pokonywania odcinka GSB w Bieszczadach. Musiałam odwiedzić dom rodzinny skąd pochodzą - Ursa Maior :) Miejsce wyborne! Polecam! / TripAdvisor
  • Mateusz Matysiak: Jedyne takie miejsce. U bieszczadzkich bram. Zanim dotrzesz w góry koniecznie przystań i zaopatrz się w kilka smaków. Wyjeżdżając zaopatrz najbliższych w ich domach:) / Facebook
  • Monika Strokol: Miejsce w Biesczczadach, w ktorym mozna spotkach interesujacych ludzi, napic sie swietnego piwa i zobaczyc kultowy film!! / Facebook
  • Kasia Lewandowska: Piwo z najwyższej półki o niepowtarzalnym smaku, wyjątkowa atmosfera. To jest miejsce, do którego zawsze chętnie się wraca :) / Facebook
  • Arek Cecha: Niebanalne smaki, które współtworzą bieszczadzki klimat. / Facebook
  • Paweł Sroczyński: Piłem! Ursa zwróciła mi świat piwa, myślałem, że wszystkie to sikacze, a tu takie bogactwo! Dzięku Ursa. Polecam wszystkim! / Facebook
  • Marek Czekalski: Dzięki dla Piwowarów z URSY, za przekazanie organizmów, których zapach jest intensywniejszy od syntetycznych , narkotycznych polepszaczy z fabryk własności korporacji. / Facebook
  • Karolina Lubikowska: Najlepsze piweczko jakie piłam :) mój faworyt Rozbawiony :D ilekroć jestem w Bieszczadach, zawsze się zaopatruję w mały zapasik :) szczerze polecam każdemu ! / Facebook
  • Andrzej Rozmaryn: Świetne miejsce i przemiła obsługa. Wrócimy w sezonie :) I mam mój wymarzony kufel ♥ / Facebook
  • Ola Sklorz: Pyszne piwo, pięknie zaprojektowane i zaaranżowane miejsce oraz ciepła atmosfera w taki mroźny dzień! Na pewno zawitam ponownie w lecie. Do zobaczenia! / Facebook
  • Lukasz Michaluk: Wracam do Was jeszcze tego lata po zestaw Megalomana / Facebook
  • Em Woo: Piwa warte swojej ceny. Dwa dni temu byłem, 20 piw zakupiłem. Pani Agnieszka osobiście zapakowała piwka :-) przed powrotem do domu zawitam jeszcze raz:-) polecam każdemu kto ceni dobre piwo. Wataha na Bukowym Berdzie smakowała wyśmienicie. Jutro będzie pity Rzeźnik w Beniowej. / Facebook