Garść faktów o piwach Ursa Maior



Foto z drona: Grzegorz Klimczak (FunDron.pl)

Piwa URSA powstają w Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior – mikrobrowarze zlokalizowanym w Uhercach Mineralnych, między Leskiem a Ustrzykami Dolnymi. To browar "z krwi i kości", zbudowany od podstaw oraz prowadzony przez właścicieli – pasjonatów. Do naszego browaru można przyjechać i zobaczyć jak wygląda, a przy okazji zrobić zakupy w "przyzakładowym" sklepie firmowym. Bieszczadzka Wytwórnia Piwa to realne, niewirtualne przedsięwzięcie.

Wszystkie piwa URSA (dotychczas uwarzone) to piwa górnej fermentacji, tzw. ales (czyt. ejls). Ales to piwa bogatsze w smaki i aromaty od lagerów (czyli piw dolnej fermentacji). Wynika to z faktu, że drożdże używane do ich produkcji, podczas fermentacji, oprócz alkoholu i dwutlenku węgla, wytwarzają inne związki chemiczne wpływające na bukiet piwa. Są to np. estry, fenole, alkohole wyższe.
Piwa URSA to nie są piwa smakowe. Wszelkie smaki pochodzą od zastosowanych surowców oraz są wynikiem pracy drożdży. Nie używamy sztucznych aromatów, syropów, olejków, czy ekstraktów. Piwa URSA reprezentują określone style piwne lub są autorskimi interpretacjami danego stylu.


Foto z drona: Grzegorz Klimczak (FunDron.pl)

Czy wiesz jak uzyskaliśmy aromaty w takich piwach jak: Ursa Megaloman, Ursa Śnieg na Beniowej, Ursa Rosa z Kremenarosa, Ursa Renegat czy Ursa Pantokrator? Otóż są one rezultatem chmielenia na zimno. Chmielenie na zimno polega na tym, że do leżakującego piwa dodaje się chmiel, który nadaje piwu świeży, chmielowy aromat charakterystyczny dla użytej odmiany lub odmian chmielu. W Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior, chmiel wsypywany jest do zbiorników fermentacyjno-leżakowych od góry. Przez kilka dni opada i oddaje piwu olejki eteryczne o zapachu owoców cytrusowych, owoców tropikalnych, żywicy, ziół, kwiatów. Kilkukrotne mieszanie i podnoszenie chmielu wzmacnia aromat. W piwach chmielonych na zimno, na dnie butelki może występować zielonkawy osad. To właśnie naturalny osad chmielu, wystarczy go pozostawić w butelce podczas przelewania.


Wszystkie piwa URSA powstają wyłącznie z naturalnych składników – ziaren słodu, chmielu, drożdży i wody. Są to w 100% piwa WEGAŃSKIE – do ich produkcji nie używamy składników pochodzenia zwierzęcego, tj. miód, laktoza, karuk, żelatyna, itd.

Wszystkie piwa URSA są NIEUTRWALONE, tzn. NIEFILTROWANE i NIEPASTERYZOWANE, dzięki czemu m.in. zachowują wszystkie, cenne witaminy oraz substancje mineralne. Wymagają jednak szczególnego traktowania, czyli przechowywania w chłodnym (0-10°C) i najlepiej ciemnym miejscu. Tylko wtedy zachowają najlepszą jakość, znacznie dłużej niż data na etykiecie.

Jeżeli piwa nie są przechowywane zgodnie z warunkami opisanymi na etykiecie, nie ma gwarancji, że ich jakość nie ulegnie pogorszeniu. Wszyscy dystrybutorzy, zarówno hurtowi jak i detaliczni są zobowiązani do przechowywania piwa URSA w chłodnym miejscu.


Wszystkie piwa URSA są NATURALNIE NAGAZOWANE. Dwutlenek węgla znajdujący się w piwie, produkowany jest przez drożdże podczas procesu fermentacji. Dzięki temu jest w piwie dobrze rozpuszczony, charakteryzuje się drobnymi bąbelkami, które powoli uwalniają się podczas degustacji. Łatwo jest to zauważyć mieszając piwo w szklance czy pokalu. Dzięki naturalnemu nagazowaniu piwo jest gładsze, lepiej pijalne, a degustacji nie towarzyszy nieprzyjemne odczucie jakby nasz brzuch był wielkim balonem ;)

Piwo URSA warto jest degustować w odpowiednim szkle. Polecamy nasze firmowe pokale – ręcznie robiony, ozdobiony pomarańczową murinką oraz ten ozdobiony logiem Ursa Maior. Kształt naszych pokali dobrze gromadzi i wydobywa aromaty piwa. Co jest bardzo ważne, te szkła są niezwykle stabilne i wyważone. Zrobione są z grubego szkła, można je myć w zmywarce.
Należy pamiętać, że szkło przed nalaniem do niego piwa powinno być czyste, chłodne i najlepiej przepłukane zimną wodą. Wpłynie to pozytywnie na stabilność piany.


Zalecamy degustować piwo URSA w odpowiedniej temperaturze. Piwa lżejsze (Rzeźnik, Rosa z Kremenarosa, Royzbawiony, Śnieg na Beniowej) wymagają niższej temperatury degustacji, ok. 6-8°C. Wyższa temperatura lepiej wydobędzie smaki i aromaty z piw mocniejszych i mocniej nachmielonych (Megaloman, Dwa Misie, Wataha, Pantokrator, Renegat). Takie piwa zalecamy degustować w temperaturze ok. 10°C.
Na etykiecie każdego piwa URSA znajduje się informacja o sugerowanej temperaturze serwowania.

W związku z licznymi zapytaniami od zdezorientowanych gości, informujemy, że Bieszczadzka Wytwórnia Piwa jest jedynym lokalnym browarem, a produkowane przez nas piwa nazywają się URSA. Inne piwa, których nazwy nawiązują do Bieszczadów lub bieszczadzkich miejscowości lub rzek, nie są warzone lokalnie tylko produkowane na zlecenie w dużych browarach, w miejscowościach odległych o kilkaset kilometrów.
Piwa URSA są łatwo rozpoznawalne – etykiety mają charakterystyczny kształt i znajduje się na nich logo naszej firmy z niedźwiedzicą i małym niedźwiadkiem. Wszystkim, którzy nie są pewni czy piją piwo z Bieszczadów, radzimy szukać informacji o producencie na etykiecie.




       
  Instagram    


Newsletter


Klienci o nas

  • Paweł Sroczyński: Piłem! Ursa zwróciła mi świat piwa, myślałem, że wszystkie to sikacze, a tu takie bogactwo ! Dzięku Ursa. Polecam wszystkim! / Facebook
  • Andrzej Rozmaryn: Świetne miejsce i przemiła obsługa. Wrócimy w sezonie :-) I mam mój wymarzony kufel ♥ / Facebook
  • magdamaj: Dla wszystkich którzy cenią dobre smaki i lokalny koloryt polecam browar Ursa Maior - nam najbardziej smakowały piwka: Pantokrator Rosa Megaloman.Można nabyć również lokalne wyroby - suszone jabłka, maliny i inne pyszności. Zdrowe, niepasteryzowane, wyborne. / TripAdvisor
  • Agazgaga: Polecamy zajrzeć wszystkim odwiedzającym tamten region. Można obejrzeć browar od środka;) Napić się dobrego piwa, skosztować niepowtarzalnej czekolady i zaopatrzyć się np. w miód albo suszone owoce bez chemii;) Wnętrze zrobione z pomysłem i fajne miejsce spotkań kulturalnych. / TripAdvisor
  • moaboar: Rewelacyjny lokalny browar, sklep i pub w nowoczesnym minimalistycznym stylu. W ofercie sporo rożnych piw na bazie rożnych drożdży i w kilu stylach piwowarskich. Bardzo smaczne piwa i super klimat. / TripAdvisor
  • ketiw2015: Połączenie browaru z domen aukcyjnym oraz miejscem wystawowym.Bardzo nietypowe klimatyczne miejsce, można obejrzeć produkcję piwa,kupić piwo w nietypowych butelkach oraz wystawę obrazów.Piwo warzone według nowych receptur. / TripAdvisor
  • Karolina Lubikowska: Najlepsze piweczko jakie piłam :) mój faworyt Rozbawiony :D ilekroć jestem w Bieszczadach, zawsze się zaopatruję w mały zapasik :) szczerze polecam każdemu ! / Facebook
  • Andrzej Bałajewicz: Warto wstąpić i spróbować bieszczadzkiego browaru. Każdy powinien znaleźć coś pod swój smak. / Facebook
  • Monika Strokol: Miejsce w Biesczczadach, w ktorym mozna spotkach interesujacych ludzi, napic sie swietnego piwa i zobaczyc kultowy film!! / Facebook
  • Piotr Szepetowski: Super Wytwórnia z dużą ilością rodzajów piwa URSA w różnych stylach piwnych. / Facebook
  • Михаил Рудык: Piwo pyszniutkie jak schabowy mamusi :) polecam #wSzOKU / Facebook
  • Arkadiusz Zawiliński: Świetna inicjatywa! / Facebook
  • Miroslaw Bieniecki: Strona jak strona, ale piwo fantastyczne! Szczególnie Rzeźnik! / Facebook
  • Jakub Guła: Pyszne piwo i bernolnięci ;) / Facebook
  • Michał Dyrda: Smaczne i urozmaicone. / Facebook
  • Mateusz Loc: Najlepszy sklep internetowy z jakim kiedykolwiek współpracowałem, kontakt rewelacyjny telefoniczny jak i mailowy (odpowiedź na mail dosłownie po 5 minutach). Dostawa mega szybka, moje zamówienie dotarło w czasie krótszym niż 24h. / Facebook
  • Stanley Pikul: Kochani z Ursa Maior w Uhercach Min. macie wspaniałe piwo - dla prawdziwych degustatorów - smaczne i niespotykanego aromatu!!! / Facebook
  • Michal P.: Nie dosyć że serwują wspaniale piwa (nie wspominając o ostatnim atrakcyjnym trunku - Wataha), to przy okazji można się dowiedzieć wszystko o okolicach od wspaniałego współwłaściciela tego małego, prześlicznego browaru. / TripAdvisor
  • Joanna P.: Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior miejsce z duszą piwowarską, artystyczną, przyjacielską... świetne miejsce, fajni ludzie. Kto był ten wie, kto nie był niech żałuje i pojedzie jak najszybciej, wtedy zrozumie. :) Gorąco polecam!!! / TripAdvisor
  • Katarzyna B.: Zacne trunki z bieszczadzkiego browaru, towarzyszyły mi podczas pokonywania odcinka GSB w Bieszczadach. Musiałam odwiedzić dom rodzinny skąd pochodzą - Ursa Maior :) Miejsce wyborne! Polecam! / TripAdvisor
  • Mateusz Matysiak: Jedyne takie miejsce. U bieszczadzkich bram. Zanim dotrzesz w góry koniecznie przystań i zaopatrz się w kilka smaków. Wyjeżdżając zaopatrz najbliższych w ich domach:) / Facebook
  • Monika Strokol: Miejsce w Biesczczadach, w ktorym mozna spotkach interesujacych ludzi, napic sie swietnego piwa i zobaczyc kultowy film!! / Facebook
  • Kasia Lewandowska: Piwo z najwyższej półki o niepowtarzalnym smaku, wyjątkowa atmosfera. To jest miejsce, do którego zawsze chętnie się wraca :) / Facebook
  • Arek Cecha: Niebanalne smaki, które współtworzą bieszczadzki klimat. / Facebook
  • Paweł Sroczyński: Piłem! Ursa zwróciła mi świat piwa, myślałem, że wszystkie to sikacze, a tu takie bogactwo! Dzięku Ursa. Polecam wszystkim! / Facebook
  • Marek Czekalski: Dzięki dla Piwowarów z URSY, za przekazanie organizmów, których zapach jest intensywniejszy od syntetycznych , narkotycznych polepszaczy z fabryk własności korporacji. / Facebook
  • Karolina Lubikowska: Najlepsze piweczko jakie piłam :) mój faworyt Rozbawiony :D ilekroć jestem w Bieszczadach, zawsze się zaopatruję w mały zapasik :) szczerze polecam każdemu ! / Facebook
  • Andrzej Rozmaryn: Świetne miejsce i przemiła obsługa. Wrócimy w sezonie :) I mam mój wymarzony kufel ♥ / Facebook
  • Ola Sklorz: Pyszne piwo, pięknie zaprojektowane i zaaranżowane miejsce oraz ciepła atmosfera w taki mroźny dzień! Na pewno zawitam ponownie w lecie. Do zobaczenia! / Facebook
  • Lukasz Michaluk: Wracam do Was jeszcze tego lata po zestaw Megalomana / Facebook
  • Em Woo: Piwa warte swojej ceny. Dwa dni temu byłem, 20 piw zakupiłem. Pani Agnieszka osobiście zapakowała piwka :-) przed powrotem do domu zawitam jeszcze raz:-) polecam każdemu kto ceni dobre piwo. Wataha na Bukowym Berdzie smakowała wyśmienicie. Jutro będzie pity Rzeźnik w Beniowej. / Facebook