0

Ursa Eskulap – piwo niepasteryzowane

Uwarzyła Piwowarka Aga
Browar regionalny Ursa Maior


URSA ESKULAP
Piwo w stylu Sweet Oatmeal Stout
Ekstrakt 14% wag., alkohol 4,5% obj.


URSA ESKULAP to słodki stout uwarzony z dodatkiem płatków owsianych i palonego jęczmienia. Posiada przyjemny smak i aromat słodkiej kawy espresso i mlecznej czekolady. Piwo jest bardzo pełne, z niską goryczką i słodkim finiszem. Idealne dla amatorów piw słodkich. Odradza siły witalne i umysłowe oraz przywraca kosmiczny porządek.


Na etykiecie króluje wąż Eskulapa, występujący wyłącznie w Bieszczadach. Jego zdjęcie zostało użyczone przez znanego przyrodnika i dziennikarza Adama Wajraka. Wąż Eskulapa jest wiązany z laską Asklepiosa i kaduceuszem – symbolami medycyny i farmacji. Łączy się to z kolei doskonale z piwem stout, którego najsławniejszym przedstawicielem jest irlandzki Guinness. Sycący napój na wyspie uważany jest za lek na słabości organizmu. Nazywa się go nawet witaminą G. Jeszcze do niedawna podawano go chorym w szpitalach. Jego picie zalecane było rekonwalescentom po operacjach i dawcom krwi. Stąd na etykiecie pojawiły się motywy kaduceusza i recept. Więc w jednej etykiecie mamy niesamowitą i harmonijną konstelację przyrody Karpat, mitologii oraz wielowątkowej tradycji.


Przy tworzeniu etykiety zastosowaliśmy czcionkę „odnalezioną”, o przepięknych kształtach, autorstwa znanego toruńskiego typografa Zygfryda Gardzielewskiego. Antykwę Toruńską odlano pierwszy raz w 1960 roku w Odlewni Czcionek Grafmasz w Warszawie. Produkowana była w odmianach: zwykłej, półgrubej i pochyłej. Pismo to używane było głównie do składania akcydensów, poezji i tytulariów.


Polecamy w połączeniu z sycącymi, pikantnymi potrawami – słodkość i pełnia kontrastują ich ostrość. Idealne do serów kremowych, dojrzewających typu cheddar lub pleśniowych typu stilton. Świetnie komponuje się z deserami czekoladowymi.


Rekomendowana temperatura serwowania: 8-10°C.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu (<10°C).
Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane błyskawiczne, jęczmień palony, chmiel (Marynka, Williamette), drożdże.
Pojemność 500 ml, butelka bezzwrotna.


Naklejka na medalion do nalewaka: pobierz.

Piwo obecnie niedostępne w sprzedaży.




       
  Instagram    


Newsletter


Klienci o nas

  • Paweł Sroczyński: Piłem! Ursa zwróciła mi świat piwa, myślałem, że wszystkie to sikacze, a tu takie bogactwo ! Dzięku Ursa. Polecam wszystkim! / Facebook
  • Andrzej Rozmaryn: Świetne miejsce i przemiła obsługa. Wrócimy w sezonie :-) I mam mój wymarzony kufel ♥ / Facebook
  • magdamaj: Dla wszystkich którzy cenią dobre smaki i lokalny koloryt polecam browar Ursa Maior - nam najbardziej smakowały piwka: Pantokrator Rosa Megaloman.Można nabyć również lokalne wyroby - suszone jabłka, maliny i inne pyszności. Zdrowe, niepasteryzowane, wyborne. / TripAdvisor
  • Agazgaga: Polecamy zajrzeć wszystkim odwiedzającym tamten region. Można obejrzeć browar od środka;) Napić się dobrego piwa, skosztować niepowtarzalnej czekolady i zaopatrzyć się np. w miód albo suszone owoce bez chemii;) Wnętrze zrobione z pomysłem i fajne miejsce spotkań kulturalnych. / TripAdvisor
  • moaboar: Rewelacyjny lokalny browar, sklep i pub w nowoczesnym minimalistycznym stylu. W ofercie sporo rożnych piw na bazie rożnych drożdży i w kilu stylach piwowarskich. Bardzo smaczne piwa i super klimat. / TripAdvisor
  • ketiw2015: Połączenie browaru z domen aukcyjnym oraz miejscem wystawowym.Bardzo nietypowe klimatyczne miejsce, można obejrzeć produkcję piwa,kupić piwo w nietypowych butelkach oraz wystawę obrazów.Piwo warzone według nowych receptur. / TripAdvisor
  • Karolina Lubikowska: Najlepsze piweczko jakie piłam :) mój faworyt Rozbawiony :D ilekroć jestem w Bieszczadach, zawsze się zaopatruję w mały zapasik :) szczerze polecam każdemu ! / Facebook
  • Andrzej Bałajewicz: Warto wstąpić i spróbować bieszczadzkiego browaru. Każdy powinien znaleźć coś pod swój smak. / Facebook
  • Monika Strokol: Miejsce w Biesczczadach, w ktorym mozna spotkach interesujacych ludzi, napic sie swietnego piwa i zobaczyc kultowy film!! / Facebook
  • Piotr Szepetowski: Super Wytwórnia z dużą ilością rodzajów piwa URSA w różnych stylach piwnych. / Facebook
  • Михаил Рудык: Piwo pyszniutkie jak schabowy mamusi :) polecam #wSzOKU / Facebook
  • Arkadiusz Zawiliński: Świetna inicjatywa! / Facebook
  • Miroslaw Bieniecki: Strona jak strona, ale piwo fantastyczne! Szczególnie Rzeźnik! / Facebook
  • Jakub Guła: Pyszne piwo i bernolnięci ;) / Facebook
  • Michał Dyrda: Smaczne i urozmaicone. / Facebook
  • Mateusz Loc: Najlepszy sklep internetowy z jakim kiedykolwiek współpracowałem, kontakt rewelacyjny telefoniczny jak i mailowy (odpowiedź na mail dosłownie po 5 minutach). Dostawa mega szybka, moje zamówienie dotarło w czasie krótszym niż 24h. / Facebook
  • Stanley Pikul: Kochani z Ursa Maior w Uhercach Min. macie wspaniałe piwo - dla prawdziwych degustatorów - smaczne i niespotykanego aromatu!!! / Facebook
  • Michal P.: Nie dosyć że serwują wspaniale piwa (nie wspominając o ostatnim atrakcyjnym trunku - Wataha), to przy okazji można się dowiedzieć wszystko o okolicach od wspaniałego współwłaściciela tego małego, prześlicznego browaru. / TripAdvisor
  • Joanna P.: Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior miejsce z duszą piwowarską, artystyczną, przyjacielską... świetne miejsce, fajni ludzie. Kto był ten wie, kto nie był niech żałuje i pojedzie jak najszybciej, wtedy zrozumie. :) Gorąco polecam!!! / TripAdvisor
  • Katarzyna B.: Zacne trunki z bieszczadzkiego browaru, towarzyszyły mi podczas pokonywania odcinka GSB w Bieszczadach. Musiałam odwiedzić dom rodzinny skąd pochodzą - Ursa Maior :) Miejsce wyborne! Polecam! / TripAdvisor
  • Mateusz Matysiak: Jedyne takie miejsce. U bieszczadzkich bram. Zanim dotrzesz w góry koniecznie przystań i zaopatrz się w kilka smaków. Wyjeżdżając zaopatrz najbliższych w ich domach:) / Facebook
  • Monika Strokol: Miejsce w Biesczczadach, w ktorym mozna spotkach interesujacych ludzi, napic sie swietnego piwa i zobaczyc kultowy film!! / Facebook
  • Kasia Lewandowska: Piwo z najwyższej półki o niepowtarzalnym smaku, wyjątkowa atmosfera. To jest miejsce, do którego zawsze chętnie się wraca :) / Facebook
  • Arek Cecha: Niebanalne smaki, które współtworzą bieszczadzki klimat. / Facebook
  • Paweł Sroczyński: Piłem! Ursa zwróciła mi świat piwa, myślałem, że wszystkie to sikacze, a tu takie bogactwo! Dzięku Ursa. Polecam wszystkim! / Facebook
  • Marek Czekalski: Dzięki dla Piwowarów z URSY, za przekazanie organizmów, których zapach jest intensywniejszy od syntetycznych , narkotycznych polepszaczy z fabryk własności korporacji. / Facebook
  • Karolina Lubikowska: Najlepsze piweczko jakie piłam :) mój faworyt Rozbawiony :D ilekroć jestem w Bieszczadach, zawsze się zaopatruję w mały zapasik :) szczerze polecam każdemu ! / Facebook
  • Andrzej Rozmaryn: Świetne miejsce i przemiła obsługa. Wrócimy w sezonie :) I mam mój wymarzony kufel ♥ / Facebook
  • Ola Sklorz: Pyszne piwo, pięknie zaprojektowane i zaaranżowane miejsce oraz ciepła atmosfera w taki mroźny dzień! Na pewno zawitam ponownie w lecie. Do zobaczenia! / Facebook
  • Lukasz Michaluk: Wracam do Was jeszcze tego lata po zestaw Megalomana / Facebook
  • Em Woo: Piwa warte swojej ceny. Dwa dni temu byłem, 20 piw zakupiłem. Pani Agnieszka osobiście zapakowała piwka :-) przed powrotem do domu zawitam jeszcze raz:-) polecam każdemu kto ceni dobre piwo. Wataha na Bukowym Berdzie smakowała wyśmienicie. Jutro będzie pity Rzeźnik w Beniowej. / Facebook