0

Strudel jabłkowy

Pasuje do piw: Ursa Dwa Misie, Ursa Wataha


Przepis na apfelstrudel pochodzi z książki pt. "Culinaria. Kuchnie Europy". Według tej książki, Austriacy twierdzą, że ciasto na strudel jabłkowy potrafią upiec tylko doświadczone gospodynie. Musi być ono cieniutko rozwałkowane, a potem rozciągane rękami zanurzonymi w mące. W efekcie ma być prawie przezroczyste, aby można było przez niego bez trudu czytać gazetę.

Moje ciasto było przezroczyste, bez trudu widać było przez niego wzorki ściereczki, a i nagłówki w gazecie można by było przeczytać...

Składniki na ciasto:

  • 30 dkg mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • łyżka oleju
  • 1/2 szklanki letniej wody

Składniki na nadzienie:

  • 1.5 kg jabłek najlepiej kwaskowych
  • 8 dkg rodzynek
  • 2 łyżki rumu (ja dałam nalewki z dzikiej róży)
  • 8 dkg posiekanych orzechów włoskich
  • 8 dkg tartej bułki
  • 10 dkg cukru (ja użyłam cukier brązowy)
  • 1 łyżka cynamonu
  • sok z połówki cytryny
  • 10 dkg masła

Ze składników na ciasto zagniatamy miękkie ciasto. Odstawiamy je na pół godziny, żeby odpoczęło.

W tym samym czasie przygotowujemy nadzienie: rodzynki płuczemy i zalewamy rumem, jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na plasterki. Mieszamy jabłka z cukrem, rodzynkami, orzechami, cynamonem i sokiem z cytryny.

Bułkę tartą przysmażmy na połowie masła, drugą połowę roztapiamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto rozkładamy na ściereczce oprószonej mąką, cieniutko wałkujemy i smarujemy odrobiną oleju. Ręce zanurzamy w mące, a następnie podnosimy ciasto i ostrożnie rozciągamy go we wszystkie strony, aby było jak najcieńsze. Brzegi odcinamy tworząc prostokąt.

Na cieście rozkładamy warstwę bułki tartej tak, aby część ciasta (ok. 1/4 powierzchni) została pusta. Zostawiamy też wolne brzegi (ok. 2 cm z każdej strony). Tak jak na zdjęciu poniżej. Na bułkę wykładamy nadzienie.

I dopiero teraz zaczyna się zabawa, czyli zwijanie strudla. Zaczynamy od tego końca, gdzie mamy jabłka. Pomagamy sobie przy pomocy ściereczki, którą unosimy razem z ciastem. Jednocześnie podwijamy boki, aby nadzienie się nie wysypywało. Przyznam, że nie jest to łatwe, bo warstwa jabłek jest gruba, a ciasto cieniutkie. Ale udało się!

Przenosimy placek do brytfanny wysmarowanej tłuszczem, dekorujemy go paskami z ciasta pozostałego z obcięcia brzegów, smarujemy roztopionym masłem i nakłuwamy widelcem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 200ºC przez ok. 40 min. W trakcie pieczenia parę razy smarujemy powierzchnię ciasta resztą roztopionego masła.

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy placek cukrem pudrem.

Strudel podajemy jeszcze ciepły. Dla miłośników lodów, zdecydowanie polecam dołożenie gałki (lepiej dwóch) lodów waniliowych.

Strudel świetnie komponuje się z piwem Ursa Dwa Misie czy Ursa Wataha.



       
  Instagram    


Newsletter


Klienci o nas

  • Paweł Sroczyński: Piłem! Ursa zwróciła mi świat piwa, myślałem, że wszystkie to sikacze, a tu takie bogactwo ! Dzięku Ursa. Polecam wszystkim! / Facebook
  • Andrzej Rozmaryn: Świetne miejsce i przemiła obsługa. Wrócimy w sezonie :-) I mam mój wymarzony kufel ♥ / Facebook
  • magdamaj: Dla wszystkich którzy cenią dobre smaki i lokalny koloryt polecam browar Ursa Maior - nam najbardziej smakowały piwka: Pantokrator Rosa Megaloman.Można nabyć również lokalne wyroby - suszone jabłka, maliny i inne pyszności. Zdrowe, niepasteryzowane, wyborne. / TripAdvisor
  • Agazgaga: Polecamy zajrzeć wszystkim odwiedzającym tamten region. Można obejrzeć browar od środka;) Napić się dobrego piwa, skosztować niepowtarzalnej czekolady i zaopatrzyć się np. w miód albo suszone owoce bez chemii;) Wnętrze zrobione z pomysłem i fajne miejsce spotkań kulturalnych. / TripAdvisor
  • moaboar: Rewelacyjny lokalny browar, sklep i pub w nowoczesnym minimalistycznym stylu. W ofercie sporo rożnych piw na bazie rożnych drożdży i w kilu stylach piwowarskich. Bardzo smaczne piwa i super klimat. / TripAdvisor
  • ketiw2015: Połączenie browaru z domen aukcyjnym oraz miejscem wystawowym.Bardzo nietypowe klimatyczne miejsce, można obejrzeć produkcję piwa,kupić piwo w nietypowych butelkach oraz wystawę obrazów.Piwo warzone według nowych receptur. / TripAdvisor
  • Karolina Lubikowska: Najlepsze piweczko jakie piłam :) mój faworyt Rozbawiony :D ilekroć jestem w Bieszczadach, zawsze się zaopatruję w mały zapasik :) szczerze polecam każdemu ! / Facebook
  • Andrzej Bałajewicz: Warto wstąpić i spróbować bieszczadzkiego browaru. Każdy powinien znaleźć coś pod swój smak. / Facebook
  • Monika Strokol: Miejsce w Biesczczadach, w ktorym mozna spotkach interesujacych ludzi, napic sie swietnego piwa i zobaczyc kultowy film!! / Facebook
  • Piotr Szepetowski: Super Wytwórnia z dużą ilością rodzajów piwa URSA w różnych stylach piwnych. / Facebook
  • Михаил Рудык: Piwo pyszniutkie jak schabowy mamusi :) polecam #wSzOKU / Facebook
  • Arkadiusz Zawiliński: Świetna inicjatywa! / Facebook
  • Miroslaw Bieniecki: Strona jak strona, ale piwo fantastyczne! Szczególnie Rzeźnik! / Facebook
  • Jakub Guła: Pyszne piwo i bernolnięci ;) / Facebook
  • Michał Dyrda: Smaczne i urozmaicone. / Facebook
  • Mateusz Loc: Najlepszy sklep internetowy z jakim kiedykolwiek współpracowałem, kontakt rewelacyjny telefoniczny jak i mailowy (odpowiedź na mail dosłownie po 5 minutach). Dostawa mega szybka, moje zamówienie dotarło w czasie krótszym niż 24h. / Facebook
  • Stanley Pikul: Kochani z Ursa Maior w Uhercach Min. macie wspaniałe piwo - dla prawdziwych degustatorów - smaczne i niespotykanego aromatu!!! / Facebook
  • Michal P.: Nie dosyć że serwują wspaniale piwa (nie wspominając o ostatnim atrakcyjnym trunku - Wataha), to przy okazji można się dowiedzieć wszystko o okolicach od wspaniałego współwłaściciela tego małego, prześlicznego browaru. / TripAdvisor
  • Joanna P.: Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior miejsce z duszą piwowarską, artystyczną, przyjacielską... świetne miejsce, fajni ludzie. Kto był ten wie, kto nie był niech żałuje i pojedzie jak najszybciej, wtedy zrozumie. :) Gorąco polecam!!! / TripAdvisor
  • Katarzyna B.: Zacne trunki z bieszczadzkiego browaru, towarzyszyły mi podczas pokonywania odcinka GSB w Bieszczadach. Musiałam odwiedzić dom rodzinny skąd pochodzą - Ursa Maior :) Miejsce wyborne! Polecam! / TripAdvisor
  • Mateusz Matysiak: Jedyne takie miejsce. U bieszczadzkich bram. Zanim dotrzesz w góry koniecznie przystań i zaopatrz się w kilka smaków. Wyjeżdżając zaopatrz najbliższych w ich domach:) / Facebook
  • Monika Strokol: Miejsce w Biesczczadach, w ktorym mozna spotkach interesujacych ludzi, napic sie swietnego piwa i zobaczyc kultowy film!! / Facebook
  • Kasia Lewandowska: Piwo z najwyższej półki o niepowtarzalnym smaku, wyjątkowa atmosfera. To jest miejsce, do którego zawsze chętnie się wraca :) / Facebook
  • Arek Cecha: Niebanalne smaki, które współtworzą bieszczadzki klimat. / Facebook
  • Paweł Sroczyński: Piłem! Ursa zwróciła mi świat piwa, myślałem, że wszystkie to sikacze, a tu takie bogactwo! Dzięku Ursa. Polecam wszystkim! / Facebook
  • Marek Czekalski: Dzięki dla Piwowarów z URSY, za przekazanie organizmów, których zapach jest intensywniejszy od syntetycznych , narkotycznych polepszaczy z fabryk własności korporacji. / Facebook
  • Karolina Lubikowska: Najlepsze piweczko jakie piłam :) mój faworyt Rozbawiony :D ilekroć jestem w Bieszczadach, zawsze się zaopatruję w mały zapasik :) szczerze polecam każdemu ! / Facebook
  • Andrzej Rozmaryn: Świetne miejsce i przemiła obsługa. Wrócimy w sezonie :) I mam mój wymarzony kufel ♥ / Facebook
  • Ola Sklorz: Pyszne piwo, pięknie zaprojektowane i zaaranżowane miejsce oraz ciepła atmosfera w taki mroźny dzień! Na pewno zawitam ponownie w lecie. Do zobaczenia! / Facebook
  • Lukasz Michaluk: Wracam do Was jeszcze tego lata po zestaw Megalomana / Facebook
  • Em Woo: Piwa warte swojej ceny. Dwa dni temu byłem, 20 piw zakupiłem. Pani Agnieszka osobiście zapakowała piwka :-) przed powrotem do domu zawitam jeszcze raz:-) polecam każdemu kto ceni dobre piwo. Wataha na Bukowym Berdzie smakowała wyśmienicie. Jutro będzie pity Rzeźnik w Beniowej. / Facebook