Centrum Ursa Maior – Browar regionalny w Bieszczadach



Nasze motto: Sięgaj wyżej!


Ursa Maior to niszowy browar, centrum sztuki, kreatywności i designu w Bieszczadach.


Wszystkie przedsięwzięcia podejmowane w ramach Ursa Maior mają na celu pozytywne wsparcie dla ludzi i przyrody. Osiągają dodatnie, możliwie wysokie wyniki finansowe, ale nie są one celem samym w sobie. Marka Ursa Maior kojarzy się z wysoką jakością, wiedzą, innowacjami, nowymi technologiami, czerpaniem pozytywnych wzorców z kultury, przyrody, historii i biznesu oraz takim podejściem do człowieka, który go wzmacnia i rozwija. Marka stanowi odzwierciedlenie filozofii jej twórców: samoświadomość, pomysłowość, szacunek dla ludzi i przyrody oraz konkretne działanie.


Budynek Centrum Ursa Maior powstał w Uhercach Mineralnych przy głównej drodze prowadzącej w Wysokie Bieszczady oraz w kierunku przejścia granicznego w Krościenku. Przestrzeń ponad 5000 metrów sześciennych zajęła trójpoziomowa sala koncertowa Ursa Hall, sklep z produktami regionalnymi i informacją turystyczną oraz Bieszczadzka Wytwórnia Piwa. Cały obiekt wykorzystuje energię odnawialną i inne innowacyjne rozwiązania. Część zysku będzie inwestowana w lokalne przedsięwzięcia, skupiające się na ochronie i promocji walorów Bieszczad.


O znaku Ursa Maior


Symbolika znaku Ursa Maior ma wiele znaczeń. Dwa podstawowe skojarzenia to niebo i niedźwiedzica. Ursa Maior znaczy bowiem Wielka Niedźwiedzica.


Wielka Niedźwiedzica na niebie to najbardziej rozpoznawalny gwiazdozbiór północnego nieba. Jego najjaśniejsza część – Wielki Wóz to układ gwiazd, który znalazł się na logu projektu Ursa Maior. Nawiązanie do nieba ma kilka znaczeń. Z jednej strony niebo kojarzy się nam z otwartością, nieograniczonymi możliwościami, wolnością, realizacją marzeń. Nasze motto to: Sięgaj wyżej!


Bardziej "przyziemne" nawiązanie do gwiazdozbioru Wielkiej Niedźwiedzicy ma oznaczać nasze przywiązanie do bieszczadzkiego nieba, które jest takie piękne i ciemne jak nigdzie na świecie.


I nie będziemy ukrywać... przyoszczędzimy trochę na reklamie i rachunkach za prąd. Symbol Ursa Maior zawsze będzie się świecić na niebie. Gdy zobaczycie Wielki Wóz od razu skojarzycie go z bieszczadzkim centrum i piwem URSA.



Ursa Maior w Wetlinie


Drugim znaczącym elementem logo Ursa Maior jest niedźwiedzica – zwierzę silne, piękne, szlachetne, rzadkie, niezależne. To symbol nie tylko bieszczadzkiej przyrody, ale całych Karpat. Ursa to ONA, bo pomysłodawczynią i podstawą przedsięwzięcia Ursa Maior jest KOBIETA.


Niedźwiedzica ochrania małego niedźwiadka, który odważnie wychodzi z jej objęć – oznacza to, że przedsięwzięcia Ursa Maior, których symbolem jest niedźwiadek, będą charakteryzować się innowacyjnością. Mały miś idzie do przodu, odważnie, z głową pełną marzeń, pomysłów, jednocześnie czerpiąc wiedzę i doświadczenie z pozytywnych wzorców swojej rodzicielki – z kultury, przyrody i historii.


Można się zapytać dlaczego nie wilk, żubr? A dlatego, że niedźwiedzie to piwowarzy, a jednym z zadań spółki Ursa Maior jest wytwarzanie dobrego piwa rzemieślniczego.


Związek niedźwiedzia z piwowarstwem jest udowodniony! W fińskich legendach i podaniach, piwo warzone na ucztę weselną musiało być fermentowane z udziałem piany z pyska niedźwiedzia. Niedźwiedzie były także odpowiedzialne za rozdrabnianie ziarna. Z kolei w litewskiej pieśni weselnej, niedźwiedź przychodzi na ucztę z beczką piwa. W Bieszczadach niedźwiedzie piwo warzą – zdradza je charakterystyczna mgła, punktowo unosząca się znad lasu1. Aleksander Fredro w swoich pamiętnikach tak opisywał bieszczadzkie tereny: "...Cisna leży w obszernej nieco kotlinie. Folwark, cerkiew, karczma, dalej młynek i tartak ożywiają tę górską wioskę więcej niż wiele innych. Przyjazd nasz wszakże nie w dobrą chwilę miał miejsce. Zanosiło się na słotę. Z gór czarnych kurzyło się wkoło - na co tam zwykli mawiać, że niedźwiedzie piwo warzą..."2.


__________
1. Opracowano na podstawie książki Ryszarda Kiersnowskiego pt."Niedźwiedzie i ludzie w dawnych i nowszych czasach. Fakty i mity" PIW, Warszawa 1990)
2. Aleksander Fredro "Trzy po trzy" (wspomnienia spisywane w latach 1844-1846)

Ekipa


Agnieszka Łopata – szefowa całego przedsięwzięcia, symboliczna niedźwiedzica :) znana jako Piwowarka Aga. Z wykształcenia doktor inżynier ochrony środowiska, z zamiłowania oczywiście piwowarka. Absolwentka kierunku Piwowarstwo i Destylacja (Brewing and Distilling) na szkockim uniwersytecie Heriot-Watt w Edynburgu. Piwo warzy od wielu lat z licznymi sukcesami. Posiada tytuł Mistrza Piwowara za zajęcie I miejsca w Konkursie Piw Domowych, Żywiec 2009 w kategorii Brown Ale Mild. Autorka bloga o piwie i jedzeniu www.kuchniapiwowarkiagi.pl. Autorka tekstów kulinarnych o dobieraniu piwa do potraw w magazynach: Bieszczadnik, Piwowar, prowadzi spotkania na temat okołopiwne, dotyczące między innymi degustacji piwa oraz łączenia piwa z jedzeniem. Konsultantka blogerów kulinarnych i restauracji. W Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa sama dobiera surowce, warzy piwo, decyduje o rozlewach. Ponadto ustala podawane potrawy i w większości je przygotowuje. Oraz odwala tony papierkowej roboty.


Andrzej Czech – biznesowa głowa całego przedsięwzięcia. Doktór Uniwersytetu Jagiellońskiego, lubi innowacyjne rozwiązania w zakresie ochrony przyrody i środowiska, pasjonat korzystania z odnawialnych źródeł energii. Redaktor naczelny Bieszczadnika. W Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa odpowiada za sprzedaż, marketing oraz podejmowanie różnych inicjatyw mniej lub bardziej związanych z Bieszczadami i piwem.





Krzysztof Mycyk – genialny szef maszynowni w Ursa Maior. Z imienia zna każdą pompę, bezpiecznik, elementy systemu nagłośnienia i projekcji filmowych, mikrofon, śrubę i zawór. Błędy w pracy urządzeń rozpoznaje po słuchu, zanim jeszcze pomyślą o tym żeby się zepsuć. Lubi błyszczące motocykle, ubłocone samochody, blues, wiatr we włosach oraz dobre piwo (pod warunkiem że pochodzi z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa).

Bronisław Miśko – szczególarz w wykonywaniu wszelkich zadań oraz wielki esteta. Twórca desek piwnych, stołów z palet, oraz wielu elementów ozdobnych. Zna każdy kąt browaru, niezwykle szybki pakowacz. Czarownik turystek. Lubi dni butelkowania wszystkich naszych piw.

Oprócz powyższych osobników współpracujemy z twórcami, grafikami, transportowcami i całą masą miłych ludzi.


Roy – pies browarniany. Urodził się wraz z rozpoczęciem budowy Ursa Maior. Najmądrzejszy pies świata, niektórzy przypisują mu nadprzyrodzone zdolności. Ostoja cierpliwości, zwłaszcza przy wykonywaniu skomplikowanych zdjęć z piwem. Wielki przyjaciel świata (w tym kotów).


Napisali o nas





























































































       
  Instagram    


Newsletter


Klienci o nas

  • Paweł Sroczyński: Piłem! Ursa zwróciła mi świat piwa, myślałem, że wszystkie to sikacze, a tu takie bogactwo ! Dzięku Ursa. Polecam wszystkim! / Facebook
  • Andrzej Rozmaryn: Świetne miejsce i przemiła obsługa. Wrócimy w sezonie :-) I mam mój wymarzony kufel ♥ / Facebook
  • magdamaj: Dla wszystkich którzy cenią dobre smaki i lokalny koloryt polecam browar Ursa Maior - nam najbardziej smakowały piwka: Pantokrator Rosa Megaloman.Można nabyć również lokalne wyroby - suszone jabłka, maliny i inne pyszności. Zdrowe, niepasteryzowane, wyborne. / TripAdvisor
  • Agazgaga: Polecamy zajrzeć wszystkim odwiedzającym tamten region. Można obejrzeć browar od środka;) Napić się dobrego piwa, skosztować niepowtarzalnej czekolady i zaopatrzyć się np. w miód albo suszone owoce bez chemii;) Wnętrze zrobione z pomysłem i fajne miejsce spotkań kulturalnych. / TripAdvisor
  • moaboar: Rewelacyjny lokalny browar, sklep i pub w nowoczesnym minimalistycznym stylu. W ofercie sporo rożnych piw na bazie rożnych drożdży i w kilu stylach piwowarskich. Bardzo smaczne piwa i super klimat. / TripAdvisor
  • ketiw2015: Połączenie browaru z domen aukcyjnym oraz miejscem wystawowym.Bardzo nietypowe klimatyczne miejsce, można obejrzeć produkcję piwa,kupić piwo w nietypowych butelkach oraz wystawę obrazów.Piwo warzone według nowych receptur. / TripAdvisor
  • Karolina Lubikowska: Najlepsze piweczko jakie piłam :) mój faworyt Rozbawiony :D ilekroć jestem w Bieszczadach, zawsze się zaopatruję w mały zapasik :) szczerze polecam każdemu ! / Facebook
  • Andrzej Bałajewicz: Warto wstąpić i spróbować bieszczadzkiego browaru. Każdy powinien znaleźć coś pod swój smak. / Facebook
  • Monika Strokol: Miejsce w Biesczczadach, w ktorym mozna spotkach interesujacych ludzi, napic sie swietnego piwa i zobaczyc kultowy film!! / Facebook
  • Piotr Szepetowski: Super Wytwórnia z dużą ilością rodzajów piwa URSA w różnych stylach piwnych. / Facebook
  • Михаил Рудык: Piwo pyszniutkie jak schabowy mamusi :) polecam #wSzOKU / Facebook
  • Arkadiusz Zawiliński: Świetna inicjatywa! / Facebook
  • Miroslaw Bieniecki: Strona jak strona, ale piwo fantastyczne! Szczególnie Rzeźnik! / Facebook
  • Jakub Guła: Pyszne piwo i bernolnięci ;) / Facebook
  • Michał Dyrda: Smaczne i urozmaicone. / Facebook
  • Mateusz Loc: Najlepszy sklep internetowy z jakim kiedykolwiek współpracowałem, kontakt rewelacyjny telefoniczny jak i mailowy (odpowiedź na mail dosłownie po 5 minutach). Dostawa mega szybka, moje zamówienie dotarło w czasie krótszym niż 24h. / Facebook
  • Stanley Pikul: Kochani z Ursa Maior w Uhercach Min. macie wspaniałe piwo - dla prawdziwych degustatorów - smaczne i niespotykanego aromatu!!! / Facebook
  • Michal P.: Nie dosyć że serwują wspaniale piwa (nie wspominając o ostatnim atrakcyjnym trunku - Wataha), to przy okazji można się dowiedzieć wszystko o okolicach od wspaniałego współwłaściciela tego małego, prześlicznego browaru. / TripAdvisor
  • Joanna P.: Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior miejsce z duszą piwowarską, artystyczną, przyjacielską... świetne miejsce, fajni ludzie. Kto był ten wie, kto nie był niech żałuje i pojedzie jak najszybciej, wtedy zrozumie. :) Gorąco polecam!!! / TripAdvisor
  • Katarzyna B.: Zacne trunki z bieszczadzkiego browaru, towarzyszyły mi podczas pokonywania odcinka GSB w Bieszczadach. Musiałam odwiedzić dom rodzinny skąd pochodzą - Ursa Maior :) Miejsce wyborne! Polecam! / TripAdvisor
  • Mateusz Matysiak: Jedyne takie miejsce. U bieszczadzkich bram. Zanim dotrzesz w góry koniecznie przystań i zaopatrz się w kilka smaków. Wyjeżdżając zaopatrz najbliższych w ich domach:) / Facebook
  • Monika Strokol: Miejsce w Biesczczadach, w ktorym mozna spotkach interesujacych ludzi, napic sie swietnego piwa i zobaczyc kultowy film!! / Facebook
  • Kasia Lewandowska: Piwo z najwyższej półki o niepowtarzalnym smaku, wyjątkowa atmosfera. To jest miejsce, do którego zawsze chętnie się wraca :) / Facebook
  • Arek Cecha: Niebanalne smaki, które współtworzą bieszczadzki klimat. / Facebook
  • Paweł Sroczyński: Piłem! Ursa zwróciła mi świat piwa, myślałem, że wszystkie to sikacze, a tu takie bogactwo! Dzięku Ursa. Polecam wszystkim! / Facebook
  • Marek Czekalski: Dzięki dla Piwowarów z URSY, za przekazanie organizmów, których zapach jest intensywniejszy od syntetycznych , narkotycznych polepszaczy z fabryk własności korporacji. / Facebook
  • Karolina Lubikowska: Najlepsze piweczko jakie piłam :) mój faworyt Rozbawiony :D ilekroć jestem w Bieszczadach, zawsze się zaopatruję w mały zapasik :) szczerze polecam każdemu ! / Facebook
  • Andrzej Rozmaryn: Świetne miejsce i przemiła obsługa. Wrócimy w sezonie :) I mam mój wymarzony kufel ♥ / Facebook
  • Ola Sklorz: Pyszne piwo, pięknie zaprojektowane i zaaranżowane miejsce oraz ciepła atmosfera w taki mroźny dzień! Na pewno zawitam ponownie w lecie. Do zobaczenia! / Facebook
  • Lukasz Michaluk: Wracam do Was jeszcze tego lata po zestaw Megalomana / Facebook
  • Em Woo: Piwa warte swojej ceny. Dwa dni temu byłem, 20 piw zakupiłem. Pani Agnieszka osobiście zapakowała piwka :-) przed powrotem do domu zawitam jeszcze raz:-) polecam każdemu kto ceni dobre piwo. Wataha na Bukowym Berdzie smakowała wyśmienicie. Jutro będzie pity Rzeźnik w Beniowej. / Facebook