Ruszyła sprzedaż pierwszego w Polsce octu piwnego. Jest warzony w małych ilościach metodą rzemieślniczą w Bieszczadzkiej Wytwórni Octu Ursa Maior, która powstała w budynku browaru Ursa Maior w Uhercach Mineralnych. Obecnie dostępne są trzy rodzaje octu, każdy powstaje z innego, specjalnie dobranego piwa determinującego smak octu: Ursa Deszcz w Cisnej, Ursa Wataha i Ursa Dwa Misie. Wkrótce będą sprzedawane octy z win oraz ocet balsamiczny. Octy są bardzo zdrowe i smaczne, idealne do celów kulinarnych w wyszukanej kuchni. Są niefiltrowane, zachowują szereg cennych składników. Octy spożywcze są stosowane od wieków do przygotowywania i konserwacji potraw oraz celów zdrowotnych.

Niebawem w Ursa Maior w Uhercach ruszą też warsztaty i pokazy warzenia octu oraz degustacje.

Więcej informacji:
https://ursamaior.pl/zainspirujsie/bieszczadzka-wytwornia-unikalnego-octu-piwnego/
https://sklep.ursamaior.pl/ocet-piwny-ursa-z-deszczu-watahy-dwoch-misi