Ale to dopiero początek! Czy wiecie, że:

  1. Mikrobrowar Ursa Maior jest w 100 procentach zasilany własnym prądem ze słońca. W momencie gdy produkcja prądu ze słońca przewyższa zapotrzebowanie urządzeń w budynku, jest on przekazywany do lokalnej sieci energetycznej. Na etykietach z naszymi piwami możecie znaleźć specjalne oznaczenie pozwalające rozpoznać, że piwo zostało wyprodukowane dzięki energii słonecznej. Moc generatora fotowoltaicznego to 50 kWp. Unikamy emisji około 30 ton emisji CO2 rocznie i jesteśmy niezależni od zmiennych cen prądu.
  2. Stosujemy energooszczędne odbiorniki prądu, żarówki LED oraz pompy. Wprowadziliśmy specjalne procedury podczas produkcji piwa, które rocznie oszczędzają do 50% prądu, wody i gazu w porównaniu do standardowego zużycia w przemyśle.
  3. 20 paneli słonecznych podgrzewa jednorazowo 4000 litrów wody używanej do produkcji i przez gości Ursa Maior. Zapewnia to około 80% naszego całkowitego zapotrzebowania na gorącą wodę.
  4. Rocznie gromadzimy około 500 000 litrów wody deszczowej. Wprowadzamy ją do gruntu wokół Ursa Maior, używamy do podlewania roślin i drzew starych odmian oraz uzupełniamy wodę w oczku wodnym dla rzekotek. Mniej więcej tyle samo cudownej wody do produkcji piwa i innych celów czerpiemy z własnego odwiertu przy budynku.
  5. 100% wody z produkcji piwa, kuchni i łazienek poddajemy recyklingowi w dwóch własnych Oczyszczalniach Ogrodowych. Rosnące w nich rośliny w połączeniu z naturalnymi mikroorganizmami sprawiają, że woda może być ponownie wprowadzona do gruntu przy Ursa Maior. To unikalny Roślinny System Recyklingu Wody, naśladujący naturalne procesy.
  6. Nie kosimy trawy wokół budynku Ursa Maior. Dzięki temu nie hałasujemy, oszczędzamy paliwo, chronimy pszczoły, trzmiele i inne zwierzęta, oraz lepiej wykorzystujemy czas 🙂
  7. Zasadziliśmy drzewa owocowe starych odmian. Powstają z nich fantastycznie smaczne i zdrowe przetwory.
  8. Wszystkie piwa są w 100% piwa WEGAŃSKIE – do ich produkcji nie używamy składników pochodzenia zwierzęcego, tj. miód, laktoza, karuk, żelatyna, itd. 
  9. Mamy fioła na punkcie recyklingu i upcyklingu. Z worków po słodzie używanym do warzenia piwa lokalne dzieci szyją modne torby, dzięki czemu zarabiają na wakacje. Zużytą tekturę przerabiamy na pudełka, ze starych palet robimy stoły i inne meble oraz skrzynki na piwo a zużyte butelki przerabiamy na sztukę użytkową.
  10. W łazienkach kanalizacja wody szarej jest rozdzielona od wody czarnej. Dzięki temu lepiej wykorzystujemy powierzchnię naszej oczyszczalni 🙂 Stosujemy też fajne płócienne ręczniki w rolach, które pierze się nawet 100 razy!
  11. Nie stosujemy jednorazowych plastikowych kubków, słomek ani talerzyków.
  12. Wspieramy lokalne inicjatywy chroniące bieszczadzkie lasy i zwierzęta.

Podziel się filmem, a później odwiedź nas w Bieszczadach!

Producent: Ursa Maior, Producent wykonawczy: Burban Film