Niezwykła historia o tym jak praca oscarowego artysty z Australii trafiła na etykietę
innowacyjnego piwa z Bieszczad i co z tego wynikło

  • Wystawa przy browarze rozpoczęła współpracę z australijskim artystą Shaunem Tanem
  • Innowacyjne piwo Ursa BIO PARADA powstało dzięki użyciu drożdży piwowarskich,
    dzikich drożdży i bakterii kwasu mlekowego
  • Browar wsparł polską premierę rewelacyjnej książki „Opowieści z Głębi Miasta” o relacji
    człowieka ze zwierzętami

W lecie 2019 w galerii przy bieszczadzkim browarze mieliśmy zaszczyt gościć prace Shauna
Tana, australijskiego mistrza opowiadania za pomocą obrazów. Shaun często odnosi się do
przyrody, która jest nam bardzo bliska. W 2011 roku jego film „Zaginiona Rzecz” otrzymał
Oscara w kategorii najlepszego krótkometrażowego filmu animowanego. Wystawa w browarze
okazała się wielkim sukcesem.

Grafika Shauna Tana

Widząc niezwykle pozytywne reakcje odwiedzających postanowiliśmy wykorzystać jedną z prac
Shauna na etykiecie najnowszego piwa. Dr inż. Agnieszka Łopata, piwowarka bieszczadzkiego
browaru i twórczyni nowego piwa mówi tak: „URSA BIO PARADA to totalnie niekonwencjonalne
piwo, zaskakujące zarówno rześkością jak i kompleksowością. Było fermentowane mieszanką
drożdży piwowarskich, dzikich drożdży i bakterii mlekowych, a później długo leżakowane w
towarzystwie drewna dębowego z beczek po francuskim koniaku. Na złożony aromat składają
się nuty koniaku, rodzynek, wanilii, migdałów, suszonej skórki pomarańczy i cynamonu. W
smaku dominuje słodowość skontrowana naturalną, dziką kwaskowatością na finiszu
”.

Unikalna grafika Shauna Tana, australijskiego
mistrza opowiadania za pomocą obrazów

Premierze piwa tradycyjnie towarzyszy rekomendacja Piwowarki Agi co do wegetariańskich
potraw pasujących do piwa: „Idealnie komponuje się z daniami średnio złożonymi – tartami
warzywnymi i owocowymi, pizzą z ananasem, dojrzałymi serami typu brie czy pleśniowymi typu
gorgonzola. Na słodko świetnie pasuje do treściwych deserów z owocami takimi jak sernik z
rodzynkami albo kremówka wiedeńska z brzoskwiniami
”.

Treść ilustracji wybranej na etykietę nawiązuje do wielości dobroczynnych mikroorganizmów
użytych do stworzenia BIO PARADY.

Wraz z premierą piwa objęliśmy mecenatem i wsparliśmy finansowo polskie wydanie
rewelacyjnej, najnowszej książki Shauna Tana “Opowieści z Głębi Miasta”. Dzięki temu książka
może być sprzedawana w przystępnej cenie i trafi do szerszego grona odbiorców. Tworzą ją
historie, w których świat stworzony przez ludzi spotyka się w zaskakujący sposób ze światem
zwierząt a relacje człowieka z innymi stworzeniami przestają być oczywiste. Orzeł polujący w hali
odlotów, niedźwiedzie na sali rozpraw sądowych, inwazja motyli w centrum biznesowym wielkiej
metropolii, członkowie zarządu międzynarodowej korporacji zamienieni w żaby, lisy wędrujące
nocą po naszych domach i wiele innych zwierząt umieszczonych przez autora w miejscach
zarezerwowanych dla ludzi. Co jest przyczyną tych anomalii? To dwadzieścia pięć opowiadań,
które skłaniają do przemyśleń nad relacją człowieka z innymi stworzeniami, które odsunięte na
margines ludzkiego życia domagają się naszej uwagi. Ilustracje do zbioru zostały wykonane
przez autora w tradycyjnej technice malarskiej. Patronat medialny nad wydaniem objęły: Otwarte
Klatki, Vege, Czarna Owca Pana Kota, Viva! i Miesięcznik Dzikie Życie.

Jak wszystkie piwa z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior Ursa BIO PARADA jest
niefiltrowana i niepasteryzowana, a użycie dzikich drożdży Brettanomyces i bakterii mlekowych z
rodzaju Lactobacillus sprawia że zachowano szereg cennych składników odżywczych. Piwo
powstaje dzięki zastosowaniu energii słońca wykorzystywanej we własnej elektrowni
fotowoltaicznej co zaznaczono na etykietach.

Zarówno piwo jak i książka są już dostępne w sprzedaży w sklepie przy bieszczadzkim
browarze, Uherce Mineralne 122A, oraz sklepie internetowym sklep.ursamaior.pl.