Komosa zapiekana z brokułem i ziołami w towarzystwie Purpurata z Bieszczad

Wpis z cyklu “Kuchnia Piwowarki Agi”

Komosa z piwem Purpurat z Bieszczad

Przyszedł maj, jest wiosennie, soczyście i zielono. Takie będzie też dzisiejsze danie.

Zapraszam na komosę zapiekaną z brokułem i ziołami oraz sałatkę z roszponki i mandarynek w towarzystwie Purpurata z Bieszczad.

Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to roślina należąca do tzw. pseudozbóż. Jadalne nasiona posiadają bardzo dużo wartościowego białka – tzw. białka kompletnego, czyli zawierającego wszystkie aminokwasy, które nie są produkowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.

Komosa występuje w dwóch odmianach – białej i czerwonej.

Biała komosa

Składniki na zapiekankę (porcja na 3-4 osoby):

  • szklanka komosy
  • średnia cebula
  • 7-8 różyczek brokuła
  • jajko (najlepiej od kur z wolnego wybiegu)
  • świeże zioła – posiekane tymianek, kolendra, zielona pietruszka (im więcej tym lepiej)
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • łyżka bułki tartej do wysypania formy
Tymianek
Zielona kolendra

Przed gotowaniem komosę należy koniecznie wypłukać w wodzie. Wodę po płukaniu ostrożnie odlewamy i nalewamy świeżej. Wody powinny być objętościowo tyle ile komosy, czyli na warstwie komosy powinna być warstwa wody o takiej samej grubości. Dodajemy sól i kurkumę. Kurkuma nadaje komosie żółtawy kolor i orientalny smak. Wodę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy aż quinoa wchłonie wodę, będzie miękka i sypka.

Cebulę kroimy w kostkę. Złocimy na oleju. Wrzucamy do garnka/miski z komosą. Brokuły dzielimy na małe cząstki, wrzucamy na rozgrzany olej, obsmażamy krótko. Dodajemy do komosy razem z jajkiem i ziołami. Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Formę do tarty lekko natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy masę i wygładzamy łyżką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut. Wierzch zapiekanki powinien się zapiec i być twardawy.

Quinoa zapiekana
Zapiekana quinoa z bliska

W czasie gdy zapiekanka siedzi sobie w piekarniku, możemy przygotować sałatkę z roszponki i mandarynek. Potrzebujemy:

  • opakowanie sałaty roszponki – 500 g
  • dwie mandarynki
  • dwie łyżki oleju lnianego (lub oliwy z oliwek)
  • łyżeczka octu piwnego (lub balsamicznego)
  • dwie łyżki pestek dyni
  • sól, pieprz do smaku

Roszponkę płuczemy i osuszamy. Mandarynki dzielimy na cząstki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Olej i ocet energicznie mieszamy aby się połączyły, doprawiamy solą i pieprzem. Roszponkę i mandarynki mieszamy delikatnie z sosem i posypujemy pestkami. To wszystko. Ekspresowo, ale naprawdę pysznie!

Sałatka z roszponką i mandarynkami

Do tej super zapiekanki proponuję piwo URSA Purpurat z Bieszczad. Piwo charakteryzuje się delikatną, chmielową goryczką, która fajnie komponuje się ze słodkawym charakterem zapiekanej komosy i soczystych mandarynek. Tostowa słodowość piwa kontrastuje z cytrusowi nutami mandarynki i delikatną goryczką roszponki. Jednocześnie pomarańczowy smak i aromat pochodzący od angielskich odmian chmielu dopełnia uzupełnia rześkość i soczystość sałatki. Bardzo pyszne! Smacznego!

Piwowarka Aga, Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior

Ursa Purpurat z Bieszczad
Ursa Purpurat z Bieszczad w dobrym towarzystwie
Ursa Purpurat z Bieszczad z sałatką

 

Sprawdź dostępność piw Ursa w naszym sklepie internetowym sklep.ursamaior.pl.