Ursa Dzikie Zioło jest pierwszym w Polsce piwem w kategorii żywności funkcjonalnej. Zamiast chmielu użyliśmy specjalnej kompozycji 11 ziół i przypraw przygotowanej przez Dr Henryka Różańskiego, guru polskiego zielarstwa i ziołolecznictwa. Nawiązaliśmy w ten sposób to pradawnych (pierwotnych) piw. Zawiera składniki prozdrowotne w postaci roślin dziko rosnących i przyprawowych z Polski (Bieszczad, np. wrotycz, krwawnik, jałowiec), jak i dalekich krajów zamorskich (eukaliptus, boldo, zielona herbata). Oprócz drożdży piwowarskich użyliśmy probiotycznych, korzystnych dla zdrowia bakterii Lactobacillus plantarum i Lactobacillus pentosus, które poprawiają absorpcję mikroskładników i powstrzymują rozwój nieprzyjaznych mikroorganizmów.

Ursa Dzikie Zioło raczy przyprawowo-ziołowym, lekko korzennym smakiem i wysublimowanym, złożonym aromatem, z wyraźną kwaskowatością.

Na etykiecie wykorzystano tryptyk Małgorzaty Kiernożyckiej podarowany na aukcję Centrum Adopcyjnego Lecznicy „Ada” w Przemyślu. Dochód ze sprzedaży piwa wspiera Fundusz Bioróżnorodności Ursa, wspierającego ratowanie i odtwarzanie bieszczadzkiej przyrody.

Foto: Jacek Łopian

Składniki: woda, słód jęczmienny, wawrzyn szlachetny – liść, krwawnik – ziele, wrotycz – ziele, zielona herbata – liść, oman – korzeń, jałowiec – owoc, kardamon – nasiona, arcydzięgiel – korzeń, lukrecja – korzeń, eukaliptus – liść, boldo – liść, drożdże, bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum i Lactobacillus pentosus.

Piwo w stylu Sour Herbal Ale, ekstrakt 14% wag., alkohol 5,3% obj.

Piwo dostępne w browarze i w sklepie internetowym.

Foto: Jacek Łopian