Piwo bezalkoholowe z Bieszczad? Mamy coś lepszego 😉

Pytaliście wiele razy o piwo bezalkoholowe z Bieszczad. A my wiele razy odpowiadaliśmy, że nie ma i nie będzie. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta: bo jego przygotowanie oznaczałoby zbyt dużo ingerencji w świetne i żywe, niepasteryzowane i niefiltrowane, lokalnie warzone piwo. Ingerencji, która pozbawiłaby je wszystkich walorów odżywczych. Powstałby sterylny napój jakich wiele. Ale pytaliście dalej, a my słuchaliśmy i odpowiadaliśmy 🙂 I wysłuchaliśmy. Metodą wielu eksperymentów, wielu degustacji i wielu receptur Dr inż. Agnieszka Łopata, piwowarka Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior, stworzyła coś znacznie lepszego, ciekawszego i bardziej wartościowego niż napój piwopodobny 0%.

Oto Kombucha Ursa Yerba Mate z Bieszczad! To wynik tradycyjnej fermentacji prowadzonej w Bieszczadzkiej Wytwórni Octu Ursa Maior, podczas której SCOBY – symbiotyczne kultury bakterii i drożdży – przerabiają cukier i tworzą orzeźwiający i zdrowy napój. Kombucha jest bogata w cenne kwasy organiczne: kwas octowy, kwas mlekowy, kwas glukonowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy. Zawiera witaminy z grupy B (witamina B1, witamina B2, witamina B6 oraz witamina B12), witaminy C oraz składniki mineralne: cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź.
Kombucha normalizuje metabolizm, wspomaga oczyszczanie krwi oraz procesy oczyszczania organizmu z toksyn, ułatwia sen i reguluje pracę układu pokarmowego. Jest znana od tysięcy lat.

Kombucha Ursa Yerba Mate z Bieszczad fermentowany, niepasteryzowany napój musujący. Może zawierać do 0,5% alkoholu.
Składniki: woda, cukier, symbiotyczne kultury bakterii i drożdży SCOBY, Yerba Mate liście.
Woda pochodzi oczywiście z naszego prywatnego ujęcia głębinowego w Uhercach Mineralnych z naturalnie występującymi substancjami mineralnymi.

Smacznego i do zobaczenia w Bieszczadach oraz Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior!