ZACZAROWANY SAD
Cydr z Bieszczad
Wyobraź sobie jabłonie w górach. Smagane zimowymi wiatrami, pieszczone wiosennym słońcem, dojrzewające w skwarze letnich dni. Gdyby mogły mówić pewnie opowiedziałyby zadziwiające historie. Jak przystało na indywidualistów rodzą niezwykle różnorodne owoce: małe, duże, słodkie, cierpkie, we wszystkich odcieniach barw i kształtów. Nigdy nie zaznały nawozów ani pestycydów. To z nich w Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior powstał absolutnie wyjątkowy cydr. Pierwszy od stuleci. Nie dosładzany, nie utrwalany, fantastycznie cierpki i pięknie pachnący świeżo zebranymi jabłkami.
Do produkcji cydru wybieraliśmy całe jabłka (ze skórką i gniazdami nasiennymi), które dojrzały na drzewach, w nasłonecznionych miejscach. Dzięki temu mają mnóstwo cennych związków, między innymi polifenoli. Odpowiadają one za gorzkawy posmak jabłek i ciemniejszą, bursztynową, bardziej nasyconą barwę, są też prekursorami niesamowitych aromatów.
Dzięki innowacyjnej technologii druku jabłka na każdej indywidualnej butelce mają różne kolory i odcienie. Chcemy w ten sposób uhonorować fantastyczną różnorodność owoców.
Składniki: Wyłącznie sok świeżo wyciśnięty z jabłek, drożdże piwowarskie.
Cydr jest niepasteryzowany, niefiltrowany, nieutrwalany i niedosładzany, lekko nasycony naturalnym CO2 pochodzącym z pracy drożdży.
Cydrem z Zaczarowanego Sadu delektuj się w temperaturze 8-10°C
Delikatnie musujący, zdecydowanie wytrawny. Świetnie pasuje do lekkich surówek, makaronów z kremowym sosem, risotta, łagodnego curry, placków ziemniaczanych, serów typu brie i camembert oraz kozich. Doskonały w połączeniu ze słodką szarlotką, naleśnikami lub goframi z owocami i bitą śmietaną.
Zawartość alkoholu 4,4 % obj.
Sprawdź dostępność cydru z Bieszczad w sklepie internetowym Ursa Maior.
O naszej jakości świadczą...
Opinie naszych klientów

Ola Kamińska

Joanna Głuskowska
