ZACZAROWANY SAD
Cydr z Bieszczad

Wyobraź sobie jabłonie w górach. Smagane zimowymi wiatrami, pieszczone wiosennym słońcem, dojrzewające w skwarze letnich dni. Gdyby mogły mówić pewnie opowiedziałyby zadziwiające historie. Jak przystało na indywidualistów rodzą niezwykle różnorodne owoce: małe, duże, słodkie, cierpkie, we wszystkich odcieniach barw i kształtów. Nigdy nie zaznały nawozów ani pestycydów. To z nich w Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior powstał absolutnie wyjątkowy cydr. Pierwszy od stuleci. Nie dosładzany, nie utrwalany, fantastycznie cierpki i pięknie pachnący świeżo zebranymi jabłkami.

Do produkcji cydru wybieraliśmy całe jabłka (ze skórką i gniazdami nasiennymi), które dojrzały na drzewach, w nasłonecznionych miejscach. Dzięki temu mają mnóstwo cennych związków, między innymi polifenoli. Odpowiadają one za gorzkawy posmak jabłek i ciemniejszą, bursztynową, bardziej nasyconą barwę, są też prekursorami niesamowitych aromatów.

Dzięki innowacyjnej technologii druku jabłka na każdej indywidualnej butelce mają różne kolory i odcienie. Chcemy w ten sposób uhonorować fantastyczną różnorodność owoców.

Składniki: Wyłącznie sok świeżo wyciśnięty z jabłek, drożdże piwowarskie.

Cydr jest niepasteryzowany, niefiltrowany, nieutrwalany i niedosładzany, lekko nasycony naturalnym CO2 pochodzącym z pracy drożdży.

Cydrem z Zaczarowanego Sadu delektuj się w temperaturze 8-10°C

Delikatnie musujący, zdecydowanie wytrawny. Świetnie pasuje do lekkich surówek, makaronów z kremowym sosem, risotta, łagodnego curry, placków ziemniaczanych, serów typu brie i camembert oraz kozich. Doskonały w połączeniu ze słodką szarlotką, naleśnikami lub goframi z owocami i bitą śmietaną.

Zawartość alkoholu 4,4 % obj.

 

Sprawdź dostępność cydru z Bieszczad w sklepie internetowym Ursa Maior.

O naszej jakości świadczą...

Opinie naszych klientów

Fajnie mieć takie miejsca w Polsce, nie każde piwo smakuje ale to zależy tylko od osobistych preferencji ;) polecam zwiedzanie obiektu.

Ola Kamińska

Pyszne piwo, mały sklepik na miejcu nie tylko z alkoholem. Warto zapisać się na przejście po browarze i poznanie jego historii.

Joanna Głuskowska

Niesamowite miejsce, wyjątkowe na skalę krajową, a może nawet europejską... Wspaniali ludzie i dużo pyszności!

Jakub Grzeszczyk

Bądź z nami na bieżąco...

Zapisz się do newslettera