URSA BIESZCZADZCY MOCARZE
Piwo w stylu Belgian Blond Ale
Ekstrakt 16,5% wag., alkohol 7% obj.

 

URSA BIESZCZADZCY MOCARZE to mocne i złożone piwo o delikatnym słodowo-biszkoptowym aromacie i smaku dopełnionym subtelnymi nutami pomarańczy, cytryn i cynamonu. Półwytrawny finisz z lekką, przyprawową goryczką sprawia, że piwo jest doskonale zbalansowane i świetnie pijalne a do tego przyjemnie rozgrzewające.

 

Na czterech różnych etykietach BIESZCZADZKICH MOCARZY wykorzystaliśmy mistrzowskie zdjęcia autorstwa Mateusza Matysiaka, a dochód ze sprzedaży piwa wspiera ochronę tych wspaniałych zwierząt w miejscu, gdzie jest ich dom.

 

Oto relacja Mateusza Matysiaka, autora niesamowitego zdjęcia niedźwiedzicy z pierwszej etykiety Bieszczadzkich Mocarzy i tytułowej strony kalendarza Bieszczadzcy Mocarze:

Widziałem świeżą ranę na głowie, gdy miała wyszarpany plaster mięsa do kości, zmartwiłem się, bo całą głowę miała we krwi, po paru dniach było już wszystko pięknie zasklepione, a po paru tygodniach zabliźnione. Pamiątka jednak została na zawsze… Wtedy nazwałem ją “Blizna”. To najbardziej bojowa z tegorocznych matek, prowadzi dwójkę młodych. Mimo, że nie jest największa jest najbardziej waleczna, nieustannie broni swoich młodych jak lwica, także na żerowiskach, stara się odganiać inne matki, większe również, by więcej żeru wywalczyć dla swoich pociech. Na czole znad prawego oka widać bliznę po życiowej walce z samcem, przed którym broniła swoich młodych. Jak wiesz niedźwiedzice muszą przeganiać samce w trakcie prowadzenia misiaków, z kolei samce próbują w okresie rui (maj-czerwiec) przegonić (zlikwidować) przychówek, by wywołać w Pani misiowej ruję i sprowokować miłość. “Blizna” ze swoją dwójką maluchów często poruszała się wraz z inną niedźwiedzicą z trójką młodych, oczywiście trzymały do siebie dystans i miały wzajemny respekt, co nie przeszkadzało im, by w razie zagrożenia wspólnie się bronić i obstawiać brunatne przedszkole. A bywało, że musiały odganiać watahę wilków, która próbowała dobrać się do maluchów, ale to już inna historia…

 

Piwo URSA BIESZCZADZCY MOCARZE pasuje do bogatych i pełnych potraw z grilla, pieczonych i smażonych, frytek, pikantnych zapiekanek oraz tłustych, gęstych serów typu brie. Świetnie komponuje się z tartą cytrynową, keksem lub sernikiem.

 

Rekomendowana temperatura serwowania: 12-14°C.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże, skórka słodkiej pomarańczy, skórka cytryny, kora cynamonu.

 

Osad na dnie butelki jest cechą naturalną.

O naszej jakości świadczą...

Opinie naszych klientów

Fajnie mieć takie miejsca w Polsce, nie każde piwo smakuje ale to zależy tylko od osobistych preferencji ;) polecam zwiedzanie obiektu.

Ola Kamińska

Pyszne piwo, mały sklepik na miejcu nie tylko z alkoholem. Warto zapisać się na przejście po browarze i poznanie jego historii.

Joanna Głuskowska

Niesamowite miejsce, wyjątkowe na skalę krajową, a może nawet europejską... Wspaniali ludzie i dużo pyszności!

Jakub Grzeszczyk

Bądź z nami na bieżąco...

Zapisz się do newslettera