URSA DZIKIE ZIOŁO
Piwo w stylu Sour Herbal Ale
Ekstrakt 14% wag., alkohol 5,3% obj.

 

Ursa Dzikie Zioło jest pierwszym w Polsce piwem w kategorii żywności funkcjonalnej. Zamiast chmielu użyliśmy specjalnej kompozycji 11 ziół i przypraw przygotowanej przez Dr Henryka Różańskiego, guru polskiego zielarstwa i ziołolecznictwa. Nawiązaliśmy w ten sposób to pradawnych (pierwotnych) piw. Zawiera składniki prozdrowotne w postaci roślin dziko rosnących i przyprawowych z Polski (Bieszczad, np. wrotycz, krwawnik, jałowiec), jak i dalekich krajów zamorskich (eukaliptus, boldo, zielona herbata). Oprócz drożdży piwowarskich użyliśmy probiotycznych, korzystnych dla zdrowia bakterii Lactobacillus plantarum i Lactobacillus pentosus, które poprawiają absorpcję mikroskładników i powstrzymują rozwój nieprzyjaznych mikroorganizmów.

 

Ursa Dzikie Zioło raczy przyprawowo-ziołowym, lekko korzennym smakiem i wysublimowanym, złożonym aromatem, z wyraźną kwaskowatością.
Na etykiecie wykorzystano tryptyk Małgorzaty Kiernożyckiej podarowany na aukcję Centrum Adopcyjnego Lecznicy „Ada” w Przemyślu. Dochód ze sprzedaży piwa wspiera Fundusz Bioróżnorodności Ursa, wspierającego ratowanie i odtwarzanie bieszczadzkiej przyrody.

 

Woda z odwiertu “Ursa 1” w Uhercach Mineralnych, z naturalnie występującymi substancjami mineralnymi.
Piwo uwarzone dzięki energii słońca wykorzystywanej w Ursa Maior.
Rekomendowana temperatura serwowania: 10-12°C.
Piwo niepasteryzowane.
Osad na dnie butelki jest cechą naturalną.
Należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu (<10°C).
Składniki: woda, słód jęczmienny, wawrzyn szlachetny – liść, krwawnik – ziele, wrotycz – ziele, zielona herbata – liść, oman – korzeń, jałowiec – owoc, kardamon – nasiona, arcydzięgiel – korzeń, lukrecja – korzeń, eukaliptus – liść, boldo – liść, drożdże, bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum i Lactobacillus pentosus.
Pojemność 500 ml, butelka bezzwrotna.

 

Sprawdź dostępność tego piwa w sklepie internetowym Ursa Maior.

 

O naszej jakości świadczą...

Opinie naszych klientów

Fajnie mieć takie miejsca w Polsce, nie każde piwo smakuje ale to zależy tylko od osobistych preferencji ;) polecam zwiedzanie obiektu.

Ola Kamińska

Pyszne piwo, mały sklepik na miejcu nie tylko z alkoholem. Warto zapisać się na przejście po browarze i poznanie jego historii.

Joanna Głuskowska

Niesamowite miejsce, wyjątkowe na skalę krajową, a może nawet europejską... Wspaniali ludzie i dużo pyszności!

Jakub Grzeszczyk

Bądź z nami na bieżąco...

Zapisz się do newslettera