URSA PANTOKRATOR
Piwo w stylu Belgian India Pale Ale
Ekstrakt 15,2% wag., alkohol 5,5% obj.

URSA PANTOKRATOR dzięki precyzyjnej recepturze błogosławi nasze kubki smakowe i receptory węchowe zniewalającą mieszanką smaków aromatów. Tu wszystko jest wielowarstwowe, głębokie i niejednoznaczne. Aromatycznym odmianom chmielu zawdzięczamy nuty kwiatów, owoców cytrusowych i tropikalnych. Następnie przychodzi przyjemna i lekka słodowość, zakończona lekko pikantną i przyprawową goryczką. To dzieło belgijskich szczepów drożdży.
A co oznacza słowo PANTOKRATOR [gr Παντοκρατωρ]? To Wszechwładca. Chcieliśmy niewinnie nawiązać do wielokulturowych tradycji Bieszczad, ale przy pierwszym wydaniu zrobiła się niezła awantura – posądzenie o obrazę uczuć religijnych. Przed prokuratorem tłumaczył się nawet Ryszard Kaja, autor grafiki na etykiecie. Był znanym malarzem, scenografem, plakacistą i podróżnikiem… A jak się skończyło? Zapytajcie u źródła – w browarze w Uhercach Mineralnych 🙂

Połącz piwo z jedzeniem

Agnieszka Łopata, piwowarka Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior, dobrała do niego pasujące potrawy…

Świetnie pasuje do dań średnio pełnych i lekko pikantnych – makaronów, zapiekanek i pizzy. Deska serów powinna składać się z gatunków dojrzałych i wyrazistych typu cheddar, gorgonzola, a także wszelakiego rodzaju serów kozich.
Na słodko świetnie komponuje się z sernikiem z owocami, keksem, ciastem drożdżowym, słodkimi naleśnikami, goframi i innymi łakociami o podobnej teksturze i smaku.

Rekomendowana temperatura serwowania: 12-14°C.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Osad na dnie butelki jest cechą naturalną.
Należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu (<10°C).
Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.

Sprawdź dostepność tego piwa w sklepie internetowym Ursa Maior.

O naszej jakości świadczą...

Opinie naszych klientów

Fajnie mieć takie miejsca w Polsce, nie każde piwo smakuje ale to zależy tylko od osobistych preferencji ;) polecam zwiedzanie obiektu.

Ola Kamińska

Pyszne piwo, mały sklepik na miejcu nie tylko z alkoholem. Warto zapisać się na przejście po browarze i poznanie jego historii.

Joanna Głuskowska

Niesamowite miejsce, wyjątkowe na skalę krajową, a może nawet europejską... Wspaniali ludzie i dużo pyszności!

Jakub Grzeszczyk

Korzystaj z przywilejów Ursarian...

Zapisz się do biuletynu Wieści Ursarian >>>