Bieszczadzkie Centrum
Ursa Maior czyli Wielka Niedźwiedzica
Ursa Maior to niezależny bieszczadzki browar (mikrobrowar), regionalne centrum sztuki, kreatywności i designu. Bieszczadzka Wytwórnia Piwa to realne, niewirtualne przedsięwzięcie, zlokalizowane w Uhercach Mineralnych, między Leskiem a Ustrzykami Dolnymi.
- Browar "z krwi i kości", zbudowany od podstaw oraz prowadzony przez właścicieli – pasjonatów.
- Do Ursy można przyjechać i zobaczyć jak wygląda.
- Cały obiekt wykorzystuje energię odnawialną i inne innowacyjne rozwiązania.
- Część zysku jest inwestowana w lokalne przedsięwzięcia, skupiające się na ochronie i promocji walorów Bieszczad.
Bazujemy na tym, czym współczesne Bieszczady są dla nas i ludzi nam podobnych: źródłem inspiracji, ładowania akumulatorów, dzikiej przyrody, nauką radzenia sobie z przeciwnościami i... wolnością – której doświadczamy i którą dzielimy się z Wami. To w zasadzie Terra Nova, która nieustannie się przeobraża, przybierając nieznany wcześniej kształt. Jak przyroda. Jak przygoda!
Uwarzyliśmy
rodzaje piw
w autorskich stylach
Założyliśmy
mikrorezerwatów
przyrody
Wyprodukowaliśmy
MWh energii elektrycznej
ze słońca
Rocznie odwiedza nas
szczęśliwych
gości
Idealny na prezent
Dwupak z pokalem Ursa
Polecamy zestaw kultowo-funkcjonalny Ursa z pokalem. W zestawie znajduje się:
Jedna butelka kultowego piwa Ursa Wataha.
Aromat z wyraźnymi akcentami dojrzałych pomarańczy i słodkich gruszek, lekka, przyprawowa goryczka, przyjemnie rozgrzewające.
Styl Strong Ale, ekstrakt 18% wag., alkohol 7,2% obj.
Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel (siedem różnych odmian), drożdże.
Jedna butelka funkcjonalnego piwa Ursa Dzikie Zioło.
Przyprawowo-ziołowy i lekko korzenny smak, wysublimowany aromat oraz szlachetna kwaskowatość.
Styl Sour Herbal Ale, ekstrakt 14% wag., alkohol 4,5% obj.
Składniki: woda, słód jęczmienny (wiele rodzajów), wawrzyn szlachetny, krwawnik, wrotycz, zielona herbata, oman, jałowiec, kardamon, arcydzięgiel, lukrecja, eukaliptus, boldo, drożdże, bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus rhamnosus i Lactobacillus plantarum.
Oryginalny pokal degustacyjny z logo Ursa Maior.
Piwo będzie w nim wyśmienicie smakować i świetnie się prezentować.
Bieszczadzka
Astro-Zabawa
Weź udział w bieszczadzkiej Astro-Zabawie z użyciem wirtualnej mapy nieba.
Bieszczady to raj dla obserwatorów czystego nocnego nieba, a i nazwa Ursa Maior jest związana z jego najbardziej znaną konstelacją, więc musieliśmy wymyślić coś kosmicznego. Otrzymasz zniżkę na zakupy i możesz wygrać voucher o wartości 500 zł na pobyt w ciekawym, astroturystycznym gospodarstwie w Bieszczadach – Astroturystyka Bystre 2.
Gwiazda tego tygodnia to: MEGREZ
W konstelacji Wielkiej Niedźwiedzicy (Ursa Major) odszukaj podaną obok gwiazdę tygodnia i odczytaj dystans dzielący ją od Ziemi. Gwiazda będzie co tydzień inna, więc zaglądaj tutaj regularnie.
Odczytana z mapy liczba to jednorazowy kod rabatowy 10% do wykorzystania na cokolwiek w naszym sklepie. Każde zamówienie z użyciem tego kodu weźmie udział w losowaniu vouchera.
Losowanie odbywać się będzie w trakcie każdej pełni Księżyca. Swoją szansę można zwiększyć składając więcej zamówień albo zapraszając do Astro-Zabawy przyjaciół i znajomych.
Wyniki losowania
W trakcie każdej pełni Księżyca zakręcimy ruletką, która losowo wybierze zwycięski numer zamówienia złożonego w sklepie. Po tym zorientujecie się kto wygrał voucher. Wyniki podamy tutaj. I oczywiście skontaktujemy się ze zwycięzcą w celu przekazania nagrody.
Najbliższa pełnia Ksieżyca nastąpi 24 kwietnia.
Lokalnie
Na miejscu w browarze
Ekipa
Ludzie Ursa Maior
Oprócz powyższych osobników współpracujemy z twórcami, grafikami, transportowcami i całą masą miłych ludzi.
Agnieszka Łopata
Szefowa URSA MAIOR, symboliczna niedźwiedzica :-) znana jako Piwowarka Aga. Z wykształcenia doktor inżynier ochrony środowiska, z zamiłowania oczywiście piwowarka. Absolwentka kierunku Piwowarstwo i Destylacja (Brewing and Distilling) na szkockim uniwersytecie Heriot-Watt w Edynburgu. Piwo warzy od wielu lat z licznymi sukcesami. Posiada tytuł Mistrza Piwowara za zajęcie I miejsca w Konkursie Piw Domowych, Żywiec 2009 w kategorii Brown Ale Mild. Autorka bloga o piwie i jedzeniu www.kuchniapiwowarkiagi.pl. Autorka tekstów kulinarnych o dobieraniu piwa do potraw w magazynach: Bieszczadnik, Piwowar, prowadzi spotkania na tematy okołopiwne, dotyczące między innymi degustacji piwa oraz łączenia piwa z jedzeniem. Konsultantka blogerów kulinarnych i restauracji. W Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa sama dobiera surowce, warzy piwo, decyduje o rozlewach oraz zazwyczaj oprowadza wycieczki po browarze. Ponadto ustala podawane potrawy i w większości je przygotowuje. Oraz odwala tony papierkowej roboty. Gdy nie warzy możecie spotkać ją w barze, sklepie albo ogródku.
Andrzej Czech
Doktor nauk przyrodniczych Uniwersytetu Jagiellońskiego, lubi innowacyjne rozwiązania w zakresie ochrony przyrody i środowiska, pasjonat korzystania z odnawialnych źródeł energii. Przedsiębiorca, ryzykant, rolnik i leśnik. W Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa odpowiada za sprzedaż, marketing oraz podejmowanie różnych inicjatyw związanych z Bieszczadami i piwami Ursa Maior. Zazwyczaj rezyduje w sklepie lub biega między sklepem, produkcją i barem Ursa Maior.
Krzysztof Mycyk
Legendarny szef produkcji i utrzymania maszyn w Ursa Maior. Z imienia, nazwiska i obyczajów zna każdą pompę, bezpiecznik, elementy systemu nagłośnienia i projekcji filmowych, mikrofon, śrubę i zawór. Błędy w pracy urządzeń rozpoznaje po słuchu i nastroju, zanim jeszcze pomyślą o tym, żeby się zepsuć. Lubi błyszczące motocykle, ubłocone samochody, blues, problemy do rozwiązania, wiatr we włosach oraz dobre piwo (pod warunkiem, że pochodzi z Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa). Gdy nie ma go na Wydziale Produkcji browaru to znaczy, że jest w trasie w Bieszczadach rozwożąc nasze piwa.
Joanna Dobrowolska
Multiinstrumentalistka. Niezwykle kompetentna i szybka w działaniu. Z uśmiechem serwuje piwa, błyskawicznie przygotowuje kanapki i sprząta w mgnieniu oka. W sklepie prześwietli Cię na wylot i jednym spojrzeniem oceni czego potrzebujesz. Nie nudzi się ani chwili. W wolnych chwilach gna na rowerze po Bieszczadach.
Centrum Ursa Maior
Kontakt z Wielką Niedźwiedzicą
Adres
Uherce Mineralne 122A, 38-623 Uherce Mineralne, Polska
Telefon
+48 13 461 25 10, +48 791 146 277
Godziny otwarcia
poniedziałek – niedziela 10:00 – 15:00
30 marca 10:00 – 14:00, 31 marca i 1 kwietnia zamknięte
Sklep firmowy jest czynny we wskazanych godzinach.
Cały obiekt, łącznie z parkingiem, zamyka się wraz ze sklepem.
Od 1 listopada do 30 kwietnia zasadniczo czynny jest sklep firmowy przy browarze.
Przez całą dobę dostępny jest sklep internetowy sklep.ursamaior.pl.
Od 1 listopada do 30 kwietnia zamknięte jest podawanie piw lanych, przekąsek oraz zamknięty jest zaprzyjaźniony stacjonarny sklep Trapasz
(jakkolwiek zapraszamy do ich sklepu internetowego trapasz.pl).
Zwiedzanie części produkcyjnej browaru, pokazy filmów, zwiedzanie galerii oraz możliwość degustacji piw butelkowych w części barowej
możliwe jest po wcześniejszym uzgodnieniu mailowym lub telefonicznym.